Третото поредно издание на авторския конкурс за чиста журналистика на Dir.bg - Web Report, променя своята организация заради световната пандемия от коронавирус.

Всички, които вече са изпратили свои материали, и тези, които все още не са, трябва да знаят, че срокът за участие се удължава до 31 май. Досега той беше до 5 май, но кризата дава възможност на още журналисти да участват.

Променя се и срокът, в който може да са публикувани материалите - текстът трябва да е публикуван в периода 01.05.2019 - 31.05.2020 г..

И в тазгодишното издание победителите в 5 категории - "Общество", "Икономика", "Култура и изкуство", "Технологии и иновации", "Истински истории", ще получат парични награди. В конкурса на най-големия интернет портал могат да участват и автори на фото и видеорепортажи, като най-добрите от тях ще бъдат отличени с почетни награди. 

Снимки: iStock by Getty Images/Guliver Photos/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

И докато извънредното положение забавя провеждането на Web Report, екипът на Dir.bg добави нова категория - "Спорт". В нея са допустими следните журналистически публикации: Репортаж; Интервю; Фоторепортаж; Видеорепортаж; Очерк-портрет; Коментар-анализ. Както и в останалите категории, няма да бъдат оценявани видеорепортажи, излъчвани в телевизионен ефир.

А текстът трябва да отговаря и на следните изисквания:

- да не е участвал в предишното издание на конкурса;

- да бъде написан на български език, правилно, според езиковите правила на българския език;

- да бъде оригинален авторски материал;

- да цитира коректно и достоверно информационни източници, факти, препратки, като указва кои са те;

И не забравяйтеWeb Report е конкурс за важните теми, които вълнуват обществото, и авторите, които продължават да спазват професионалните стандарти

Търси се: Обективен журналистически материал

Изисквания: Важна за обществото тема, проверени източници, представяне на всички замесени страни

Предимства: Богат български език, креативен подход, ефект от публикацията

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Всички допуснати до участие материали ще бъдат безпристрастно оценявани от журито, в което влизат авторитетни и уважавани журналисти и професионалисти с дългогодишен опит в медиите: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Венелин Петков ( директор "Новини" на bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Ваня Николова (журналист, сценарист), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор, WhitePress Bulgaria), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Илия Вълков (журналист, "Клуб Z", УНСС), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1). 

Датата на обявяване и връчване на наградите ще бъде уточнена след падането на извънредното положение.

Очаквайте подробности!

Одобрените журналистически материали ще бъдат публикувани в специалната категория "Участници" в сайта на Dir.bg https://webreport.bg, където може да бъде намерена и пълната информация за конкурса.

А Фейсбук страницата на Web Report e: https://www.facebook.com/webreportdir.bg.

Официални спонсори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals. Генерални медийни партньори на събитието са Българската национална телевизия и Българското национално радио.