Това заяви за пред "Нова телевизия" експертът по сигурността проф. Николай Радулов.

Взривът на полигон в Анево стана в събота около 11.30 ч. при стрелба с гранатомет.
Един човек загина, а други четирима са ранени при инцидента, който е възникнал при планирани експериментални стрелби за изпитания на продукция на полигон на ВМЗ Сопот.

Пострадалите са настанени в болница, а разследването на случая се поема от Окръжна прокуратура Пловдив. Разследва се дали са спазени всички изисквания по съхранението и използването на тези гранати, за да се стигне до инцидента. Оръжието е произведено преди 1990 г. Самият полигон служи за изпробване на боеприпаси.

Според предварителните информации на разследващите, не може да става дума за умисъл. Според експертът по сигурността проф. Николай Радулов главният проблем е, че не се спазват процедурите за безопасност, предвидени по закон. По думите му се наемат "евтини специалисти", на които им липсват опит или познания.

Бившият директор на "Терем-Костенец" Марин Иванов се съгласи, че контролът е изключително занижен. Той изтъкна, че на огневата позиция не е трябвало да има толкова хора, а другите трябва да са отдалечени на достатъчно разстояние и да са зад защитена стена. "Трябвало е да бъдат проведени полигонни и лабораторни изпитания на самите боеприпаси, за да се изясни дали той е годен за използвани", уточни Иванов.

"Не може да има толкова много жертви при един инцидент", заяви пред bTV полк. Иван Бояджиев, експерт по антитероризъм. Според него това е недоглеждане на текущата дисциплина. Той също обърна внимание на въпросите около обучението на специалистите и срока на годност на боеприпасите.

Състоянието на пострадалите

Има шанс за живота на най-тежко пострадалия от взрива в Анево вчера американски гражданин, каза д-р Кирил Атлиев, завеждащ Спешно отделение на УМБАЛ "Св. Георги", но състоянието му продължава да бъде тежко, предаде БГНЕС.

Пострадалият претърпя вчера ортопедична операция, след нея е с частична ампутация на едната длан. В Ортопедично отделение се лекува и канадският гражданин, пострадал при взрива. Той има лезии на сухожилието и също е опериран. Двамата млади българи, които постъпиха с множество наранявания, са в стабилно общо състояние.

При взрива на полигона в Анево загина на място американски гражданин.

Очаква се посланикът на САЩ у нас Марси Рийс да посети болницата и да се осведоми лично за състоянието на пострадалите. Медиците определят инцидента като много тежък, нараняванията са причинени от взривна вълна и метални осколки, каза д-р Атлиев.

Фирмата, наела полигона в Анево

"Алгънс" ЕООД е българска, а не американска фирма, съобщава в. "24 часа". Тя е наела полигона край Анево и вероятно тя е организирала изпитанията на фаталните гранати.

Фирмата  тя притежава лиценз за търговия с оръжие и боеприпаси от 2013 г. , издаден от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и външнотърговска дейност.

През 2012 г. името на "Алгънс" ЕООД бе свързано със скандал в Сливен заради намерението на фирмата да изгради предприятие за утилизация край града. Въпреки разрешителното от Министерството на околната среда и водите, заради протестите на обществеността фирмата се отказа от идеята.

Друга фирма на собственика  Александър Димитров - "Алма-Д" ЕООД, нашумя около взривовете във военните складове край Челопечене през 2008 г. Тя бе една от 17-те фирми, изкупували скрап от поделението.

АНКЕТА: Защо живеем от взрив до взрив?