Втори опит за продажба на къщата на Яворов. Частен съдебен изпълнител продава на търг на къщата на поета, която се намира на столичния булевард "Раковски" 136. Цената, от която започва наддаването, е 1 465 000 лева.

Върху имота има и тежести, за които Dir.bg вече писа. Сред тях в обявата за търга фигурират няколко ипотеки. Данъчната оценка на имота е 332 070 лева, става ясно още от удостоверение, издадено от Столична община.

Къщата се продава по изпълнително дело заради неуредени сметки на нейния собственик. Сградата е паметник на културата. В Софийския районен съд съдебният изпълнител ще отвори подадените оферти за покупка на имота.

Първият опит през ноември миналата година се провали поради липса на кандидат-купувачи.

Столичната община засега няма да опитва да купи къщата на Яворов заради съдебните спорове и възбрани, съобщи преди месец Йорданка Фандъкова.

Намерението къщата-музей да стане общинска собственост остава, но това трябва да стане само след изчистването на споровете. Възложен е правен анализ на собствеността на имота и сградата, преди да се инвестират публични средства и с цел да се защити общественият интерес.