Втори ден километрични опашки се образуват на граничния контролно-пропускателен пункт на Маказа.

Над 7 км е колоната от автомобили на Маказа в посока България. Положението е отчайващо - клаксони бибипкат, хора припадат в жегата, предаде "24 часа".

"Не знаем, каква е причината да чакаме вече 1 час на границата с България на Маказа - и вероятно още поне 2 часа. Без вода, без тоалетни при 33 градуса. Няколко души припаднаха, а просто всички искаме да се приберем в България. Въпрос на организация или на липса на такава? Някой ми беше задал въпросът - защо уж живеем по-добре, а не сме щастливи....Ами и затова!", написа току-що в личния си профил почетният консул на Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова.

Все е било опашка, но като тази на 16 юни - никога, категорични са потърпевши.

Още в 15 часа колоната стигаше 4 километра почти до втория тунел след българската граница. Мнозина обърнаха колите обратно и избраха да се приберат през Александруполис, Орестиада и ГКПП "Капитан Петко Войвода". Разстоянието е двойно, но поне не се чака на границата.

"Усетихме, че на Маказа е натоварено. Много автомобили с пловдивска регистрация минаха оттук, за да не чакат с часове там, независимо, че километрите стават много", казаха български гранични полицаи от "Капитан Петко Войвода".

Те обаче предупреждават, че в почивните дни и при тях става натоварено. Особено, когато започнат към 18 часа да се прибират автобуси с български туристи, които са били на еднодневна екскурзия с плаж.

"Забравете Гърция това лято! Невъзможно е вече да се ходи в събота или неделя за един ден на плаж и обратно. Просто времето минава в чакане на границата", отчаяно коментираха хора от Кърджали и Хасково.

Освен засиления трафик от румънски туристи към южната ни съседка, бавното обслужване е продиктувано от факта, че гръцките гранични полицаи са съкратени наполовина.

Някои оприличиха Маказа не като граница на две държави членки на ЕС, а като между Руанда и Уганда.

Интензивен е и трафикът за леки автомобили на изход на ГКПП "Кулата", на "Дунав мост 2, сочат данните на Гранична полиция към 18 часа. Движението за камиони е натоварено на изхода на "Дунав мост 1, на "Капитан Андреево" и "Лесово". На границата със Северна Македония трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.