Точно преди 20 години в Либия бяха арестувани 23-ма български медици. По-късно 17 от тях са освободени. Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и д-р Здравко Георгиев бяха обвинени в умишлено заразяване със СПИН на близо 400 либийски деца в болница в Бенгази и в заговор срещу Джамахирията. След повече от 8 години затвор и смъртна заплаха медиците ни, заедно с палестинския лекар - д-р Ашраф Ал Хаджудж, подсъдим по същите обвинения, се върнаха в България на 24 юли 2007 г., с посредничеството на президента на Франция Никола Саркози, на тогавашната му съпруга Сесилия Саркози и на еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

До днес животът на тези хора се разви по различен начин. Обединява ги едно общо нещо - че искат да забравят.

Втората съпруга на палестинеца Ашраф - преводачката Олга Ал Хаджудж ни отговори лаконично на въпроса как се чувстват двамата. От години брачната двойка живее в Холандия. По думите й там живеят спокойно, защото никой не ги безпокои.

"Всички са ни забравили и това много ни харесва. Живеем своя живот, не се бъркаме в живота на никого и не искаме някой да се бърка в нашия!"

Ашраф замина за Холандия след развод с плевенчанката Оля Мегова, чието семейство се забърка в множество криминални деяния в столицата. За кратко завършилата строителен техникум в Плевен, бе "калинка" в земеделското министерство. Никой не знае с какво се занимава в момента. Както е известно, инициатор на сватбата й с Ашраф бе майка й Милена Мегова, а бракът бе осъществен със съдействието на Гергана Грънчарова и Соломон Паси.

Сватбата на Ашраф с плевенчанката Оля Мегова

Замисленото уж за добро, обаче, се оказа "втори либийски ад" за Ашраф. Очевидно плевенчанките са го смятали за "златната кокошка", която да ги въведе в елита на столицата, но това не се получи, и те му отмъстиха със серия обидни изявления в медиите, които дълбоко го нараниха. За известен период от време Ашраф бе без работа, с Оля Мегова живееха в жилище под наем. Докато пътуваше в чужбина, за да уреди живота си в нова посока, му отнеха и детето - забраниха му да вижда малкия Раян. Ашраф се принуди да праща дрешки и играчки на детето си чрез журналистите от един вестник?!?

По-късно срещна преводачката Олга, украинка. Тази жена имаше силната воля да съпреживее всичките му неприятности в България, заедно с него. По нейна инициатива двойката се премести да живее в Холандия, където Ашраф се записа да учи зъботехника. Връзката им се оказа здрава и по думите им - щастлива.

Ашраф е по природа човек, който не обича светския шум, а хаосът в България, нелепиците за него в родната преса и обстоятелството, че не разбираше добре езика ни, го изнервяше допълнително.

Когато се разчу, че е спечелил делото срещу либийските си мъчители, и че предстои да вземе милион, е бил подложен на рекет от бившата си жена и роднините й. Очевидно, проблемите му не спираха, въпреки свободата.

Сега е намерил хармония в дъждовната Холандия и се опитва да забрави...Всичко. Дори България. Човекът, който говореше, че нашата страна е втората му родина, набра лоши спомени от живота си у нас, и днес поддържа връзка само с няколко, броени на пръсти, български приятели.