На този етап не сме получили заповед от министъра на здравеопазването за преструктуриране на Втора градска болница в инфекциозна, съобщи днес на брифинг пред лечебното заведение зам.-кметът на София Дончо Барбалов във връзка със ситуацията с коронавируса в столицата.

Вижте снимки >>

Снощи от здравното министерство съобщиха, че Кирил Ананиев е издал заповед за реорганизация на Втора градска болница, така че да приема случаи на COVID-19. 

Когато бъде получена такава заповед, процедурата ще бъде задействана. Планът е за 72 часа да бъде извършена трансформацията, посочи зам.-кметът.

В този период пациентите на лечебното заведение трябва да бъдат транспортирани в другите общински болници. Няма да бъдат допускани инфекциозно болни пациенти преди и последните пациенти на болницата да бъдат изведени. Ще бъде използван персонала на Втора градска болница, ако има нужда ще бъдат привлечени и други специалисти от другите общински болници, информира Барбалов. Разчетеният капацитет на Втора градска е за 50 легла. Тук ще бъдат приемани по-леки случаи, тежките случаи, ако има такива, ще бъдат приемани във ВМА, Пирогов, Александровска болница, където имат много добри реанимации. Сградата на Втора градска ще бъде разделена на две части - едната за пациентите, другата за персонала.

Разчетеният капацитет на Втора градска е за 50 легла

Снимка: БТА

Имаме уверението, че ще получим необходимите предпазни средства за медицинския персонал, което е един от най-важните въпроси. На този етап обаче болницата си работи нормално, съобщи зам.-кметът.

На този етап няма заповед от министъра за преструктуриране на Втора градска болница в инфекциозна

Снимка: БТА

Няма да бъдат допускани инфекциозно болни пациенти преди и последните пациенти на болницата да бъдат изведени

Снимка: БТА

И днес остават затворени кардиологията, неврологията и всички вътрешни отделения в "Пирогов". Работата в токсикологията е организирана така, че там да бъде направена резервна клиника за прием на пациенти с коронавирус. Всички други дейности продължават да функционират в нормален режим на работа.

Вчера почина 66-годишната жена, която беше хоспитализирана в "Пирогов" в изключително тежко състояние с положителна проба за Covid-19. Жената е имала хронични сърдечни проблеми и предходна операция на сърцето.

За лечение в "Пирогов" остава 74-годишният съпруг на починалата жена, който също е с положителна проба за Covid-19. Той е в критично състояние, съобщи на брифинг тази сутрин началникът на ВМА и шеф на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Засега броят на установените с коронавирус българи остават 7.