Пленумът на ВСС отхвърли като недопустимо внесеното предложение за започване на процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против".

За да стартира процедурата по отстраняване на главния прокурор са нужни 17 от членовете на ВСС да гласуват със "за".

Окончателното решение за отстраняване на главния прокурор може да бъде взето от държавният глава.

Дебатът по темата продължи повече от пет часа. Министърът на правосъдието Янаки Стоилов съобщи, че дебатът утре се мести в Народното събрание. 

Предложението, направено след доклад на вътрешния министър Бойко Рашков от 14 юли, бе внесено във ВСС от служебния министър Янаки Стоилов. 

В подкрепа на това решение гласуваха всички членове на Прокурорската колегия, без Иван Гешев, който не участва в гласуването, както и Боян Новански, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев.

Осемте, които гласуваха срещу него, са членове на Съдийската колегия.

Проф. Стоилов видя четири нарушения на Етичния кодекс в дейността на Гешев - на принципите за безпристрастност, благоприличие и конфиденциалност, както и на задълженията му като административен ръководител. В гласуването не се включи и служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов. 

Искането на правосъдния министър е без прецедент. Членовете на съвета обсъждаха дали е допустимо предложението на министър Стоилов, по каква процедура трябва да се разглежда предложението, както и дали трябва да се произнесе по същество. Досега, в най-новата история на България и ВСС, не е имало иницииране на подобна процедура за отстраняване на главния прокурор от министъра на правосъдието.

Заседанието започна с изказване на правосъдният министър Янаки Стоилов, който представи предложението си. Преди да навлезе в конкретика обаче, проф. Стоилов заяви: "Основната защитна теза е, че с внасянето на предложението се посяга на независимостта на съдебната власт и в частност на прокуратурата. Възможно ли е когато държавен орган упражнява законовото си правомощие, това да се квалифицира като посегателство срещу независимостта. Разделението на властите върви заедно с взаимния контрол. Някои бъркат независимостта с недосегаемост, а недосегаемост в правова държава няма и не може да има. След като нямаше мои предшественици, които да предприемат такива действия, се налагаше аз като служебен министър да предприема такива действия", заяви проф. Стоилов и продължи с представяне на данните от предложението си.

След дебатите Янаки Стоилов заяви, че "по този начин ВСС оспори самото правомощие на министъра на правосъдието да поставя въпроса за отстраняване на най-висшите ръководители на съдебната власт, в случая на главния прокурор". По думите му това е едно стесняване на реалния смисъл на Конституцията.

Според Стоилов ВСС е трябвало да се произнесе по съществото на въпроса, но "това е негова воля и отговорност, в своето мнозинство членовете избягаха от тази отговорност".

По думите на министъра, утре, предстои негово изслушване в парламента, което дава възможност дискусията за главния прокурор да продължи. Той обясни, че може да предложи на народните представители какви действия могат да бъдат предприети от Народното събрание във връзка с взаимодействието между парламента и главния прокурор.

Главният прокурор определи сигнала като "юридическо нищо", в което липсват факти, а има само интерпретации. Гешев допълни:

"За пръв път бяха повдигнати обвинения на действащ министър от действащо правителство и действащ зам.-министър, както и - тук е моментът да уточня, това, което каза господин Стоилов, използвам европейския термин "замразени средства" - активи за около 3 милиарда лева, което също е безпрецедентно за новата ни история. Дали тези активи, на господин професор Стоилов му е много ясно, са отнети е проблем на българския съд, господин Стоилов, и на работата на КПКОНПИ".

Главният прокурор също направи коментар пред медиите, като каза, че внесеното от министър Стоилов предложение на вътрешния министър Бойко Рашков представлява политически акт, който не съдържа юридически аргументи и цели политически нелигитимни цели - делигитимиране на ВСС, уронване престижа на съдебната власт и овладяване на част от независимата съдебна власт - прокуратурата.

Гешев отказа да отговори няколко пъти на въпроса дали смята, че ще изкара докрай своя мандат, като посочи, че "с моите колеги, ще продължим да работим само в интерес на хората, а не на престъпниците, олигарсите и хората, зад които те седят".

"Главният прокурор не разследва, не повдига обвинения и не ръководи българските прокурори, следователи и съдебни служители. Това е лъжа", каза Иван Гешев.