"Приех като лична обида твърдения от парламентарната трибуна, че членовете на ВСС не поеха въжето което им се подаде от министъра на правосъдието и министъра на вътрешните работи, за да се спасят - това е ужасно обидно", каза пред медиите Вероника Имова, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Изказването си Имова направи по повод коментари на народни представители във връзка с решението на съвета да отхвърли като недопустимо предложението на министъра на правосъдието за освобождаване на главния прокурор.

Данни, обосноваващи предложенията на министъра, нямат никаква юридическа стойност. "Тук доказателства няма", каза Имова, цитирана от БТА.

По повод процедурата за предсрочно освобождаване на председателите на двата върховни съда и главния прокурор, тя добави, че е без значение как се казва конкретната личност, но важното е да се гарантира правния ред и сигурност за всички български граждани.

"Защото в противен случай отиваме към хаос, беззаконие, реваншизъм, към действия, които не са познати в демократичната история", каза още Вероника Имова.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев отбеляза, че някои изказвания (на депутати) са звучали така: "Или отстранявате главния прокурор, или си отивате". "Е, предпочитам да си отида вместо така да се поставят ултимативно нещата", каза Магдалинчев.

"Имат си механизми, ако решат да го правят - да прилагат Конституцията, да прилагат законите, и, ако трябва да ни прекратяват мандата, да го прекратяват", заяви Боян Магдалинчев.

Той отбеляза още, че съдебната система винаги е подхождала с уважение, сдържаност и толерантност към изпълнителната и законодателната власт, и продължава да го прави.

"Необходимо е такова уважение и от страна на другите власти. Ако преценяват, народните представители, че трябва да предприемат действия по промяна на Конституцията или закона, да го направят", каза още Магдалинчев.

Той добави, че не трябва да се мисли, че ВСС е решил с цената на всичко да си изкара мандата.

По думите му, това, че предложението на министъра на правосъдието до ВСС не е получило желания от него резултат, не означава непременно, че той е прав, а ВСС, че не е прав в своята преценка.

"Ние ще бъдем доволни, ако Конституционният съд бъде сезиран и се произнесе по искането на изпълнителната и законодателната власт", каза още Магдалинчев във връзка с въпроса какви са правомощията на министъра на правосъдието и може ли да иска отстраняване на главния прокурор.