Всички нови линейки, които ще бъдат разпределени в Центровете за спешна медицинска помощ в страната, ще бъдат с паник бутони. Това обяви във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той сподели, че като гражданин е възмутен и притеснен от случващото се в Спешните центрове.

"Не мога да си обясня как могат да се атакуват хора, които не знаят какво е ден и какво е нощ, които се грижат и които са първи до хората, изпаднали в тежко здравословно състояние. Това е нещо, което не трябва да се случва", коментира министърът. Той припомни, че случаите с посегателства над спешни медици се докладват и на прокуратурата.

След последния акт на насилие над спешни медици в Горна Оряховица, филиалът на Спешна помощ там от петък е с 24-часова физическа охрана, разкри здравният министър.

Все още не е уточнено разпределението на новите линейки по региони, но всички спешни медици във Варна ще бъдат подсигурени с нови реанимационни автомобили. С проекта за обновяване на Спешната помощ в страната ще има 237 точки за центрове и филиали. В тях ще работят само парамедици, като обучението им ще бъде върнато в системата на висшето образование, отбеляза Ананиев.

Здравният министър разкри, че има установени допуснати грешки в болницата в Плевен, където преди дни почина едногодишно дете. Резултатите от назначената проверка ще бъдат разгласени след нейното приключване.

На утрешното заседание на Надзорния съвет на Здравната каса ще бъдат разгледани някои случаи на намалени клинични пътеки. Те ще бъдат анализирани и при необходимост ще бъдат повишени, посочи Кирил Ананиев.

Водят се разговори с кмета на Варна и с Общината като цяло дейността на Тубдиспансера във Варна да бъде концентрирана в болница "Света Анна", а болницата за лечение на белодробни болести да бъде евентуално закрита, отбеляза здравният министър. По думите му това ще стане без нито за миг хората да бъдат оставени без медицински грижи.

Във Варна здравният министър присъства на откриването на Център по интервенционална рентгенология в Университетска болница "Света Марина". На тържеството присъстваха още един министър - на образованието и науката Красимир Вълчев.

Новата ангиографска апаратура ще помогне за извършване с високо качество на широк набор съдови и несъдови интвервенции - за бързо и ефикасно лечение на остър исхемичен мозъчен инсулт, аневризми на мозъчните съдове и аортата, както и на атеросклеротични промени в съдовете на крайниците. Предвижда се извършването и на най-модерни процедури в областта на онкологията.

Във високотехнологичния център ще се извършват всички видове инвазивни процедури под образен контрол, а възможността за високоскоростна видеовръзка позволява да се предоставят пред студенти най-новите методики в реално време. както и да се представят клинични случаи и процедури на различни научни медицински форуми в страната и чужбина. Общата инвестиция е в размер на над 2 милиона лева и резултат от съвместната дейност между Медицинския университет във Варна и болница "Света Марина".

По-рано днес здравният министър се запозна и с новата модерна апаратура на Онкоболницата. Tя e от последно поколение, като за закупуването й Община Варна отпусна близо 500 000 лв.