Българска болнична асоциация, Сдружение на общинските болници, Национално сдружение на областните болници за активно лечение, Асоциация на университетските болници и Национално сдружение на частните болници изпратиха покана за среща до г-н Бойко Борисов, съобщават те в отворено писмо до медиите.

Болничните организации се обединиха около тезата, че да се кредитират с доверие думите на група протестиращи, без оценка на фактите и действителността, не само дискредитира всички лечебни заведения в страната, но уврежда доверието в цялата здравна система.

Поредните внушения за пороци в дейността на целия сектор Здравеопазване, накараха представителите на всички болници да заявят, че не подкрепят представената информация за "далавери" и "злоупотреби с разпределение на заплати и болнични, схеми за източване на пари", "подправяне на документи" и "фалшифициране на клинични пътеки".

Сдруженията на всички болници от месеци работят съвместно с цел определяне на най-важните стълбове на реформата в здравеопазването.

В своето писмо до министър - председателя болниците заявяват, че не трябва да се противопоставят лекари и сестри - никой не печели от конфликт на медицински специалисти, които трябва да работят в екип за здравето на пациентите.

На предложената среща с г-н Борисов и ресорните институции болниците са готови да представят не само своята гледна точка, но и предложенията им за реформа в сектор Здравеопазване, които най-спешно следва да се вземат предвид, за да има гаранции за спокойствието на българските граждани.