Предишният рекорд е бил през 1977 година, когато са отчетени 21,6 градуса. Това са необичайно високи температури за февруари и са по-типични за пролетта, а не за зимата, коментира за БГНЕС дежурният синоптик от НИМХ към БАН.

Вятър от юг-югозапад вдигна температурите в района на Плевен, където бяха измерение 24 градуса, Враца - 23 градуса. Този вятър повиши за 2 часа температурата в Монтана от 10 до 23 градуса, съобщиха от местната метеорологична станция, цитирани от БТА. В 14,27 часа днес в града бяха отчетени рекордните в историята на измерванията за 15 февруари 23 градуса.

В Ловеч, в Силистра и Бургас бяха измерени 22 градуса.

Времето ще се запази необичайно топло и през утрешния ден.

В сряда температурите ще се понижат с няколко градуса, но ще остане твърде топло за февруари. Вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от изток и ще бъде умерен до силен.

В четвъртък ще бъде облачно. В Северна България и около Стара планина ще превалява слаб дъжд. Температурите ще се понижат с още няколко градуса и ще бъдат от 9 до 14 градуса. Ще продължи да духа умерен и силен източен вятър.

В петък вятърът ще отслабва и стихва. Денят ще започне с облачно време и слаби превалявания на отделни места. Минималните температури ще бъдат от 3 до 8 градуса, а дневните - от 8 до 14. Около и след обяд облачността от юг ще се разкъсва и намалява до незначителна привечер.

В събота и неделя ще се появи слаб западен вятър. Минималните температури сутрин ще са от около нула до 4-5 градуса, а дневните ще бъдат най-често от 10 до 15-16 градуса.

Следете прогнозата >>