Университетска болница "Света Анна", София, временно преустановява приема на пациенти до 15.30 часа утре, 27 март, съобщиха от болницата. Това се налага, след като в лечебното заведение по-рано днес бяха установени двама пациенти с коронавирус. В болницата в момента се извършва пълна дезинфекция.

Създадена е необходимата организация спешните пациенти, които следва да бъдат насочени към Окръжна болница, да се поемат от други лечебни заведения.

Органите на МВР съдействат за недопускане влизане и излизане от лечебното заведение.

Веднага след приключване на дезинфекционната дейност лечебното заведение ще се върне към нормалния си режим на работа. Под карантина ще останат клиниката по пулмология и част от клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

По-рано днес положителни проби за COVID-19 бяха отчетени при 54-годишен мъж и 75-годишна жена, които в момента са на командно дишане в КАИЛ на УМБАЛ "Св. Анна".

Установяват се и се вземат проби за новия коронавирус от всички контактни лица, в това число и от медицинския персонал на лечебното заведение.

Първата оздравяла пациентка от COVID-19 пък е била изписана днес от Александровска болница, съобщиха здравното заведение. Жената е на 67 години и е дала две последователни отрицателни проби за коронавируса.

Тя е в стабилно общо състояние. По-рано днес на редовния брифинг на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че има 8 оздравели от коронавирус.

След две последователни отрицателни проби за COVID-19 пациентката е пусната да си ходи вкъщи. Продължава грижата в лечебното заведение за още двама с коронавирус.