Причината за неочакваната атака бил въпросът на репортера: "Има ли решение на Синода за досиетата?"

Светият синод заседава вече няколко пъти след избухването на скандала с досиетата, когато стана ясно, че 11 от 15-те митрополити са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Въпреки това официална позиция все още няма, а владиците демонстрираха видима нервност.

След днешното заседание на въпроса дали са решили нещо за досиетата, силистренският митрополит Амвросий дори попита: "Ама вие още ли ги помните досиетата?!".

Старозагорският митрополит Галактион пък реши да отговори с благословия: "Бог да ви благослови и да сте живи и здрави", а Варненският и Великопреславски владика Кирил бе учуден от интереса: "Моля ви се, няма какво да говорим. Защо трябва да питате?".

По думите на Ловчанския митрополит Гавриил темата с досиетата ще се обсъжда, само ако патриарх Максим реши пак да постави въпроса.

Врачанският митрополит Калиник е един от 11-те митрополити с досие. Той вече обяви, че не е бил принуждаван да сътрудничи на ДС, като обясни, че за никого не съм донасял нищо лошо. Но поиска прошка.