Маските да бъдат задължителни в общинските лечебни заведения, предлага зам.-кметът на София Дончо Барбалов. Той е изпратил писмо до управителите и директорите на общинските диагностично-консултативни центрове, многопрофилни и специализирани болници.

Причината за това е влошаването на епидемичната ситуация в град София, който вече е в жълтата зона на заболеваемостта от Covid-19, съобщава зам.-кметът в профила си във Фейсбук.

Отговорността на всеки от нас към собственото и на близките ни здраве, изисква да правим всичко необходимо за ограничаване на разпространението на коронавируса. Само така може да се избегне преживяването на нов локдаун и блокаж на икономическия и социален живот, пише още Барбалов.

И отбелязва, че навременната диагностика от лекар и адекватното лечение още при първи симптоми на заболяването могат да предотвратят тежките последици от вируса.

През последната седмица в страната се наблюдава нова ковид вълна след като в страната беше засечен многократно по-заразния подвариант ВА.5 на Омикрон в областите София-град и Кюстендил. От миналата седмица столицата вече е в жълтата ковид зона. Днес новозаразените за последното денонощие са 174.