Слагаме край на лятното часово време за тази година в последната неделя на октомври.

България ще се върне към астрономическото часово време в 4.00 часа сутринта местно време, на 31 октомври, съобщиха от Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор.

Стрелките на часовниците ще трябва да бъдат превъртени с един час назад - от 4:00 ч. на 3:00 часа. Така всички "печелят" един час, който им беше отнет при преминаването към лятното часово време.

В Европа промяната на времето се прави от 1916 г., а в България е въведена от 1979 г. От 2002 г. пък това се случва в последната неделя на октомври- за преминаване към зимно часово време, и в последната неделя на март- за преминаване към лятно часово време.

През 2018-а година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници. Повечето поискаха смяната на времето да бъде прекратена. Между държавите в ЕС обаче и до днес не е постигнат консенсус кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното.

Няколко европейски държави вече са се отказали от смяната на времето. Исландия например за последно мести стрелките на часовника през 1968-а година. За страните в арктическите региони смяната на времето всъщност няма особен смисъл, тъй като в пика на лятото и зимата трудно може да се говори за ден и нощ. Беларус също не сменя времето от 2011-а година, а Русия - от 2014-а.

В САЩ следват свои собствени правила. Лятното часово там започна на 14-и март и така ще остане до седми ноември, т.е. лятното време ще приключи седмица по-късно от това в Европа.

Колко време ни е нужно, за да свикнеме със смяната?

Но колко време е необходимо на тялото, за да свикне със смяната на времето и променената светлина? Това е различно при всеки. Обикновено отнема ден-два. Но особено при децата, юношите, по-възрастните и хората, страдащи от проблеми със съня - това може да отнеме до една седмица. Регулираният ритъм на съня е особено важен за тези хора. Поради смяната на времето обаче те няма как стриктно да се придържат към часовете за заспиване и събуждане.

Експертите съветват хората с подобни проблеми да прекарват повече време на свеж въздух, който ускорява обмяната на веществата и може да помогне за по-лесното заспиване. Също така е възможно няколко дни по-рано да започне подготовка за смяната на времето: например адаптирането чрез ставане с 10-15 минути по-рано в продължение на няколко сутрини преди стрелките на часовника да бъдат преместени.