Вписването на екологичната категория в талоните на автомобилите няма да е задължително. Това съобщи на брифинг инспектор Димитър Иванов от Пътната полиция. Той уточни, че причината за това е големият брой стари автомобили у нас.

"Голяма част от автомобилите, които са внасяни и продължаваме да внасяме, са над 15-годишна възраст. В голяма част от тях не са отразени ивро- или екокатегории и ние няма на какво да се базираме, за да я отразим".

Ако собственикът все пак желае да впише екокатегорията в талона на колата си, той трябва да докаже съответната категория с документ от производителя на автомобила, поясни комисар Иванов.

Търговци отчитат сериозен ръст на вноса на стари дизелови коли от Западна Европа към България. Заради забраните и ограниченията за каране на стари дизелови коли по пътищата на много градове в Западна Европа - износът им към България расте.

Всяка трета стара кола от износа на Италия например достига до автокъщите с коли "втора ръка" у нас. Докато търсенето на нови автомобили на дизел в ЕС намалява с 18 % през миналата година, у нас то се запазва.