Присъдата е за клевета и две обиди към националиста, изречени от водещия в предаването му "Шоуто на Слави" на 23 и 27 юни 2005 г., съобщи вестник "Атака". Трифонов дължи и лихва, която се трупа от тези две дати до окончателното изплащане, както и трябва да плати и разноските по делото - 479 лв.

Водещият е осъден, защото е изрекъл неверни и обидни твърдения от ефира на bTV.
"С изказването си в предаването си от 23 юни ответникът е наклеветил ищеца, казвайки за него позорно обстоятелство, а именно, че Волен Сидеров е изрекъл израза "циганите на сапун". Въпреки обясненията на ответника, че лично е чул  Сидеров да изрича тези думи по телевизия СКАТ, такова обстоятелство не бе установено по делото", констатират съдиите и посочват, че съгласно Наказателния кодекс това е клевета.

От представените пред магистратите доказателства - записи на предаванията на шоуто, те са се убедили, че Трифонов е отправил и още една обида към лидера на "Атака", наричайки го "фашист" и "фюрер". Трифонов обяснил, че това е "политическа метафора", но съдът не е приел този аргумент.
Отхвърлено е и твърдението, че той не носи отговорност, защото сценаристите на предаването са направили филмов колаж с кадри от митинги на партията и Хитлер. Това също е прието като обида към депутата.

"Думите, че Волен Сидеров е фашист и като такъв управлява политическа партия са обидни квалификации, защото внушават отрицателни качества като безчовечност и жестокост, а не визират политико-идеологическа принадлежност или ориентация. Квалификацията "фюрер" се свързва със зверствата, извършени от Адолф Хитлер, и е обида, внушавайки отрицателни качества на отричана и осъдена от световното общество историческа личност", пише още в решението на съда.

Магистратите не са приели и тезата на защитата за свободата на словото с аргумента, че "свободното изразяване на мнение при общото правило трябва да не се вреди другиму - да оклеветява личността и да уронва престижа и достойнството му".

Преди 2 години Волен Сидеров първо осъди социолога Андрей Райчев, който също го нарекъл "фашист", но на втора инстанция загуби делото.

"Решението на съда по никакъв начин не променя отношението ми към този човек", заявява днес Слави Трифонов в официален отговор, цитиран от пресаташето му Боряна Бонева. "Когато имаше дело срещу Андрей Райчев, съдът реши, че претенциите на Сидеров нямат основание. Сега излиза, че няма значение какво се казва, а кой го казва. Ще обжалвам на втора инстанция и още веднъж подчертавам, че мнението ми за този човек няма да се промени", казва шоуменът.

Преди две години Сидеров осъди и председателя на Националния защитен център “Справедливост“ Сезгин Мюмюн, който твърдеше, че ДПС е дало 1.6 милиона лева на "Атака".