Оптиката на стария фар на Варненското пристанище вече е част от експонатите на Военноморския музей в града. Тя бе показана като част от традиционната годишна изложба на културната институция "По пътя към морската история 2018", която бе открита официално днес.

През тази година дарителите на музея са близо 40 частни лица и организации, посочи директорът на музея Мариана Кръстева. По думите й най-младият сред тях е 19-годишният Славей Вичев, открил и предоставил уреди от български кораби.

Експозицията включва много документи и снимки. Показан е архив от писма и пощенски картички, изпращани по време на околосветското плаване на капитан Георги Георгиев с яхтата "Кор Кароли" през 1977 г. Публиката може да види и оригинала на ръкописа "Военноморска история" от 1930 година на контраадмирал Иван Вариклечков. Ценната реликва е дарение от снахата му Надя Вариклечкова.

Сред техническите средства, включени в експозицията, са батитермограф от оборудването на спасителния кораб "Протео", както и светещата глава на плаващ буй със слънчево захранване.

Изложбата може да бъде разгледана до 22 февруари 2019 година.