Българските военноморски сили ще получат широк набор водолазно оборудване и безпилотни подводни апарати, съобщиха от пресслужбата на щаба на флота във Варна.

Проектът на Адмиралтейството е одобрен на заседание на Съвета "Външни работи/Отбрана" на ЕС при разглеждането на втори пакет с проекти по инициативата "Постоянно структурирано сътрудничество". За участие са селектирани общо 17 проекта, сред които и предложението на българските ВМС за създаване на "Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции".

Проектът е оценен като приоритетен за изграждането на отбранителните способности на ЕС. Освен България, като координатор, в него участват Гърция и Франция, а Италия и Полша са със статут на наблюдатели.

Предвижда се изграждане на специализиран модулен елемент за осигуряване на пълния спектър от отбранителни операции за подводни интервенции в експедиционен формат, с изключение на мисии и задачи на силите за специални операции. Целта е оборудването да се ползва както на море, така и във вътрешни водни басейни.