Военнотранспортни самолети "Спартан" С27 от Военновъздушните сили (ВВС) на България, Италия, Литва и Словакия участваха в Международна летателна тренировка ESE 2021 на летище "Пловдив". Учението се провежда от 23 септември до 8 октомври, като част от задачите се изпълняват на летище Чешнигирово, летище Безмер и авиационен полигон на ВВС "Елена".

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>

"Смея да твърдя, че ученето премина успешно, за което увереност ми дават резултатите от предните дни", каза за БТА полк. Пейо Дончев, ръководител на летателната тренировка от българска страна.

Той изрази увереност, че след последната мисия ще бъдат връчени сертификати за успешно участие в учението.

Снимка: Официална страница във Фейсбук на ВВС

"В основата на това учение е идеята, разработена от Европейската агенция по отбрана, държавите, които имат флот от самолети "Спартан" С27, да могат да изработят общи процедури по техническата експлоатация и поддръжката на своя флот, което се предполага, че ще доведе до ефективен разход на финансови средства, общо планиране на агрегати и части за поддръжка на флота в оперативна готовност", каза още полк. Дончев.

По думите му с годините се установява, че е трудно само инженерно-техническия състав и логистиката да провеждат учение и постепенно голяма част от фокуса за подготовката и провеждането на учението се прехвърля върху летателната част и оперативното използване на самолетите С27.

Снимка: Официална страница във Фейсбук на ВВС

"Тази година учението се проведе под общ сценарий, имайки като фон епидемичната обстановка от COVID-19, като една от основните задачи, които тренираха и отработваха екипажите, бе авиомедицинска евакуация", допълни полковникът.

Тези задачи са се отработвали от екипи на Военномедицинска академия - София и от Литва от борда на българския и литовския "Спартан".

"Способностите, които се стремим да поддържаме и надграждаме в едно такова учение са свързани с изпълнение на съвместни задачи в многонационален формат, като в случая са се изпълнявали четири задачи, добави полк. Дончев. Отработваме съвместно планиране и изпълнение на мисията, докладване и анализ на резултатите, като последното се прави от многонационален тим и на база на резултатите от деня се планират мисиите за следващия ден", каза още полк. Пейо Дончев.

Снимка: БТА

Според него това допринася екипажите, включени в учението, да могат по стандартен начин да водят своята подготовка и да са уверени, че в рамките на два, четири или пет часа в многонационална среда ще могат да се подготвят и да изпълнят задачи за превоз на войски и товари, задачи за авиомедицинска евакуация и ще могат адекватно да реагират на заплахи от земята и въздуха, като екипажите правят това под ръководството на органи за план и управление без значение от тяхната националност.

По време на ЕSЕ 2021 военнотранспортните самолети са отработили тактически елементи на полети и са изпълнили такива на малка височина и преодоляване на противовъздушната отбрана на страната.

Изпълнени са били и съвместни полети със самолети Су-25, като създаването на тактическа обстановка и планирането на летателните задачи са били под ръководството на италианския тактически инструктор от международния център за подготовка на стимулатор за С27J Spartan в Италия.