Военнослужещи от Сухопътните войски и хеликоптер Ми-17 от състава на Военновъздушните сили втори ден оказват помощ в борбата с пожара, който гори в природния парк "Рила" в землището над село Долно Осеново, в района между хижа "Чакалница" и връх Капатник. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

От 6.00 часа днес 21 военнослужещи и техника са се включили в гасенето на огъня. Формированието за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия /ФОППБ/ е от състава на Бригадното командване - Благоевград.

Военнослужещите са под ръководството на командира на трети механизиран батальон от състава на Бригадното командване подполковник Кирил Спаневиков и на командира на ФОППБ капитан Николай Щурков.

Снимка: Официален сайт Министерството на отбраната

Пожарът обхваща около 350 декара борова гора в планинска, хълмиста, труднодостъпна местност с надморска височина над 1900 метра и голяма денивелация. В района вследствие на атмосферните условия се е спуснал гъст дим, който ограничава видимостта.

Действията на военнослужещите се извършват съвместно с органите на пожарната безопасност, гражданската защита и горското стопанство.

Големият пожар в Рила най-вероятно е причинен от човешка небрежност от пастири или ловци, които са бракониерствали в района. Това допусна директорът на Югозападното държавно предприятия инженер Дамян Дамянов.

Малко вероятно е причинителите да са туристи, тъй като туристическата пътека минава доста далече от огнището.