Всички водовземания в Хасково отговарят на изискванията и на стандарта за чистота. Това увери министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на пресконференция в парламента. Поводът за пресконференцията е подписаната ратификация, която дава възможност страната ни да участва в общ европейски търг за ваксина срещу Covid-19.

Министър Ангелов уточни, че след пускането на водата и след като тя достигне до всички населени места, ще бъде изчакано определено време, за да се избистри, след което органите на РЗИ ще вземат проби от краен потребител. Едва след тези изследвания, ще бъде разрешено използването на водата за питейни нужди и за готвене, посочи министър Ангелов.

Водата от източниците за 48 населени места по протежението на река Марица от Димитровград до Свиленград бе спряно в понеделник вечерта заради съмнения за химическо замърсяване на реката. Те бяха предизвикани след смъртта на 28 крави след водопой от заустващ се в Марица колектор на химическия завод "Неохим". Пробите от канала, от който са пили вода животните, вече показаха наднормено съдържание на нитрати, нитрити и азотно съединение, както вчера оповестиха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Двамата членове на кабинета бяха през целия ден в засегнатите райони на област Хасково заради кризата. 

Държавен фонд "Земеделие" пък ще обезщети фермера Стоян Господинов, чиито 28 крави бяха отровени при водопой