Водният режим в Перник кара хората ползват повече вода. Това показва статистиката на местното ВиК. Основните причини са две - авариите и презапасяването.

"При това постоянно спиране на водата и тази амортизирана мрежа авариите са се увеличили драстично", коментира пред БНТ новият управител на ВиК-Перник Борислав Иванов. От началото на тази седмица проблемите зачестиха и аварийните екипи не излизат от извънреден режим на действие.

Въпреки водния режим обаче потреблението в града не намалява.

"Водата по време на режим се ползва повече, защото хората се презапасяват и реално потреблението е по-голямо, отколкото преди това", обяснява Борислав Иванов.

По данни на местното ВиК в момента в язовир "Студена" има едва 3.5 млн. куб. м вода и до достигане на мъртвия обем остава само метър и половина. Или около 15 дни. След това от ВиК ще трябва да започнат пречистване на тинята по дъното, за да може тя да се превърне в питейна вода.

Стопкадър от БНТ

"Много от заведенията в града имали вече хидрофорни системи и бидони, за да продължат да функционират, разказа кметът Станислав Владимиров и призна, че при нарушени водоподаване и хигиенни навици на хората, възниква риск от хепатит.

"При този режим градът ще има вода до април, но времето не работи в наша полза", допълни Владимиров.

Днес е решаващ ден за развръзка на водната криза в Перник. Очаква се Министерски съвет да гласува отпускането на 25 милиона лева за изграждане на трасе, което да свърже водопреносната мрежа на София с тази на Перник. За да стане факт, решението трябва да бъде одобрено и от Столичния общински съвет.

Водата, която ще се подава към миньорския град, ще идва от язовир Бели Искър. Експерти от Софийска вода са категорични, че този процес няма да постави в риск водоподаването за столичани.