Това показва национално представително проучване на общественото мнение за основните политики на министерството, извършено от "Екзакта рисърч груп" сред 1500 българи в 98 населени места в периода февруари-март 2018 г., съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Наскоро министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че санкциите за потребителите, които са се присъединили незаконно към мрежата или не плащат сметките си, ще бъдат увеличени пет пъти. Това ще стане с нов закон за ВиК.

За тези, които не плащат и откажат да им бъде монтиран водомер, ще се предвиди възможността да бъдат изключвани от мрежата. За да се обезпечи достъпът им до вода, ще бъдат осигурени алтернативни възможности - чрез обществени водоизточници.

Проблемът с кражбите е от голяма обществена значимост и за потребителите. На въпрос "Кой според Вас е основният проблем на ВиК услугите", 22.7 процента посочват качеството на водата, 21.8 процента - уличните течове, а 16.7 на сто - кражбите на вода. Проучването показва още, че българите имат високо съзнание за значението на водата. 99.2 процента от запитаните я считат за ценен природен ресурс.

В същото време 41.6 процента от участниците в допитването не са готови да плащат по-висока цена от сегашната. Други 36.2 процента са съгласни да приемат поскъпване на услугата, ако се подобри качеството, а 27.7 на сто ще приемат повишение, за да се осигури по-добро пречистване с цел опазване на околната среда. 24.1 процента са съгласни да има вдигане на цената, за да няма прекъсване на водоснабдяването. 62.5 процента от участниците в анкетата са доволни от качеството на обслужването от страна на ВиК операторите.

42.5 процента от българите оценяват нивото на предоставяните ВиК услуги като добро, 17.9 процента - като много добро, а 5.9 на сто - като отлично. 11.1 процента са недоволни. По отношение на другите показатели 77.7 на сто смятат, че налягането в тръбите е добро, а 17.7 процента изразяват неодобрение. 59.2 процента харесват вкуса на водата, а 60.5 на сто са доволни от нейния цвят и мътност.

Хората обаче нямат достатъчно информация за ВиК мрежата на България. 92 процента например не знаят, че общата дължина на тръбите е над 90 000 км, или колкото 240 магистрали като "Тракия", които трябва да се поддържат в изправност денонощно, 365 дни в годината. Повече от половината от запитаните /54.3 на сто/ знаят, че България е много богата на минерални води, но не и на такива, годни за постоянно пиене. В същото време 45.7 процента от анкетираните не са наясно, че страната ни не е особено богата на питейна вода.