Министърът даде за пример възприетата практика в посетен от правителствена делегация израелски град, където семействата с месечно потребление до 3,5 куб. метра плащат значително по-ниска цена на водата.

Нона Караджова каза, че подкрепя двускалната цена и смята, че тя ще стане елемент на водната стратегия в частта й за подаването на питейна вода за бита.
"Фактът, че никой не пести вода означава, че има резон за подобно нещо", коментира министърът. По думите й все още се обсъжда дали е подходящо да има солидарност по отношение на цената на водата между различните региони в страната, тъй като те разполагат с различни водни ресурси, имат различни начини на добиване на водата и степен на изграденост на системите.

Министърът на околната среда допълни, че продължава междуведомствената работа по водната стратегия. По думите й с предложения модел ще е ясно на хората какво ще се прави, защо ще се повишава или намалява цената на водата.

В средата на април председателят на Българската асоциация по водите проф. Румен Арсов заяви, че загубите на вода в България са неприлично високи - средно 61,5% по мрежата. По думите му, това се дължи на амортизираните водопроводни и канализационни мрежи.