Няма несъответствие по химичен показател естествен уран във водата от централното водоснабдяване на гр. Хасково при краен потребител.

Това показват предварителните резултати от пробите, които бяха анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита, се казва още в съобщението на здравното министерство.

Междувременно, след като на 19.04. РЗИ- Пазарджик бе уведомена за установени повишени стойности на естествен уран в питейната вода на гр. Велинград и околни села (от 0,041 до 0,078 мг/л при норма 0,03 мг/л), на 20.04. бе разпоредено спиране на водовземни съоръжения в града.

На 21 април водоподаването в засегнатите квартали бе реорганизирано от други източници.

В околните населени места - с. Света Петка, с. Пашово, с. Грашево и махала „Мечо Корито“, поради липса на алтернативни водоизточници водоподаването не е прекратено, но са въведени ограничения за ползването на питейната вода.

Продължава извършването на анализи
за проследяване на показателите при краен потребител.

Министерството на здравеопазването препоръчва до приключване на проучването и отчитането на всички наблюдавани показатели водата от централното водоснабдяване в посочените населени места да не се използва за пиене и готвене.

Няма ограничения при употребата й за хигиенни цели (къпане и миене).