Заразените с коронавирус в Самоков вече са 12. Установени са още две положителни проби за COVID-19 в Самоков - на деца на 2 и 5 годинки. Те са внуци на заразената касиерка в хранителен магазин в града, за която вече беше съобщено.

Тя пък се заразила от баща си, който бил на лечение във вътрешното отделение на болницата в Самоков и там се заразил, предаде bTV.

Едно от децата е посещавало детската градина, затова тя сега ще бъде поставена под карантина. Ако родителите се съгласят, общо около 40 деца ще бъдат изследвани. Ще се тестват и контактните лица на малчуганите, включително персонала.

Продължават изслeдванията на рискови групи, сред тях и полицаи, които са контактували с един от заразените.

По препоръка на здравните инспектори ще започне дезинфекция на улиците и парковете в града.

В същото време в другото ново огнище на коронавируса у нас - Сърница, където има 16 заразени, местният туризъм понася загуби, след като туристите послушаха призива на местните власти да отменят резервациите си за следващите две седмици. Причината е, че не е ясно какъв е източникът на заразата в родопското градче.

Кметът Неби Бозов е в 14-дневна карантина, защото общувал със заразени служители на общината. А училища, детски градини и пенсионерски клубове остават затворени до ново нареждане.

Почти 1200 проби са направени в страната за последното денонощие, като 41 от са положителни. За последно толкова заразени са отчетени на 22 май, оттогава имаше намаляване на бройката, като тя стигна най-малко до 6 души на ден. Продължава обаче тенденцията излекуваните да са повече от заразените.

400 000 жертви в света

Над 7 милиона души са се заразили с новия коронавирус по света. Близо 400 хиляди от тях са починали, сочат последни данни на Ройтерс, предаде БТА. Агенцията отбелязва, че числата продължават да нарастват на фона на скока на случаите в Бразилия и Индия.

Около 30 процента от заразените, или 2 милиона души, са в Съединените щати - най-тежко засегнатата от пандемията държава. Над 15 процента от случаите са в Латинска Америка, където епидемията продължава да набира скорост в най-многолюдната страна в региона - Бразилия.

Само за пет месеца от Ковид-19, причиняваното от новия коронавирус заболяване, по света са починали повече хора, отколкото умират средно за една година от малария - една от най-смъртоносните инфекциозни болести, отбелязва Ройтерс.

При това се смята, че реалният брой на смъртните случаи е над 400 000, тъй като много много държави не разполагат със средства, за да тестват всички починали, или не включват в статистиката смъртните случаи извън болница.