Адвокат Евгений Мосинов е починал внезапно тази сутрин, съобщи един от най-близките му колеги, цитиран от "Флагман". Според непотвърдени данни това е станало минути преди да влезе в съдебно заседание. Вероятно е бил покосен от инфаркт.

Евгений Мосинов беше сред най-ярките фигури на съвременното правораздаване в Бургас. Отлично подготвен по гражданско право, той владееше материята до съвършенство, доказвайки своя професионализъм, както в съдебната зала, така и дълги години като преподавател в Бургаския свободен университет. Със сигурност може да се каже, че през последните 2 мандата на местната власт Бургас не е имал по-добре подготвен и работещ в полза на обществото юрист.

Той бе адвокат на Иван Димитров, син на кмета на Карнобат, който бе един от арестуваните заедно с алкохолния бос Миню Стайков. По случая той твърдеше, че обвинението срещу Димитров е абсолютно необосновано от страна на прокуратурата.

През 2015 г. Евгений Мосинов беше кандидат за кмет на БСП. Водеше по най-добрия начин групата общински съветници на Столетницата - чрез блестящи изказвания от трибуната на местния парламент, при подготовката на нормативните документи преди гласуване, както и с всеотдайната си работа в постоянните комисии.

През 2008 година, когато бе намушкан той отрече това да е по политически причини или покрай преподавателската му дейност.

Той излезе с един от първите коментари по случая за задържането на  Бенчо Бенчев и Митьо Очите в Турция. Според него именно този случай трябва да повдигне въпроса за гражданската квота в партиите. Преди време по повод на Бенчев, Мосинов каза пред БНР: "Една толкова годишна партия надали ще е в състояние да е зависима от един човек, бил той и Бенчо Бенчев".  Той посочи, че както местната структура на партията, така и бургаската общественост са изненадани от случилото се. Евгений Мосинов отбеляза тогава, че сегашната обвързаност на Бенчев с "Аркус Секюрити" започва след 2011 г., когато е включен в листа на БСП от гражданската квота.