Време е идеята за пределни цени на основни продукти да се обсъди сериозно! Това написа във Фейсбук заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

Преди 2 години ВМРО предложиха промяна в Закона за защита на потребителите, с цел спиране на спекулата с цените на кошница с основни хранителни стоки. Настоящата ситуация изисква към нея да се добавят и всички средства, необходими за преодоляване на пандемията. Тогава синдикатите, работодателите и политическите партии се възпротивиха с мотива, че това работи срещу принципите на пазарната икономика. Днес сме свидетели на острата нужда от такъв законодателен механизъм, който да дава на държавата възможност да контролира цените, при възникване на кризисна ситуация.

Какво бе предложението и част от мотивите, направени в момент, когато цените на хляба се вдигаха всеки ден и това предизвика паника сред хората.

"...На работната среща се предложи да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти. Ние смятаме, че тя трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип "Витоша", пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители. Идеята е този пакет от храни да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец - мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени", припомнят от ВМРО.

Те дават за пример дебатите по медиите, че, например, производителите на хляб имат печалба от 5 ст., а търговците достигат до 30 ст. за един брой.

С оглед на този дисбаланс, който производителите твърдят, че съществува и в другите сектори, от ВМРО предлагат да се постигне договорка за максимална ставка на печалба на определени хранителни стоки.

Маржът за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите. По този начин ще се постигнат следните цели:

- Устойчиво развитие на производителите;
- Спиране на безразборното повишаване на цените от търговците;
- Като краен ефект - понижаване на цените в тази социална кошница.

Според ВМРО ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

До 1 юни 2006 г. в сила беше старият Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия, в който разпоредбите на чл. 59 ал. 3 даваха възможност на Министерски съвет по изключение да определя задължителни правила за образуване и прилагане на цените на някои стоки и услуги. В сега действащия ЗЗП, към момента, тази точка не фигурира.

"Ето защо е редно да се инициират разговори с представители на всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните ни партньори с цел постигането на консенсус по този така важен и наболял за хората проблем. Подобни бързи действия ще донесат по-голяма социална сигурност на българските граждани и ще гарантират не само техните права като потребители, но и ще облекчат семейния бюджет на домакинствата", казват още от ВМРО.

"Сред многото други новини, свързани с усилията на държавата да разреши проблемите породени от епидемията от коронавируса и истерията покрай нея, открих една, която приятно ме изненада, защото повтаря стара идея на ВМРО. Става дума за предложението на Пламен Димитров, лидер на КНСБ, да има пределни цени на дезинфектантите и продуктите, необходими за справяне с болестта. Преди близо две години, ние от ВМРО, имахме същата идея във връзка с растящите главоломно цени на хляба. Тогава се оказа, че търговските вериги си слагат надценка от 30-40 стотинки, а за производителя остават 5 стотинки. Подготвихме текстове в Закона за защита на потребителите, съобразени както с Конституцията, така и с европейските правила. Предвиждахме при извънредни обстоятелства, след решение на Министерски съвет, министърът на икономиката да определя максимални надценки за търговците, съобразени с обичайните им разходи. Коства ни много усилия, но срещнахме само неодобрение и неразбиране - даже бяхме иронизирани... Тогава беше проблемът с храните, сега е с лекарствата - явно имаме нужда от подобен механизъм при извънредни ситуации. Затова призовавам да извадим от "фризера" на Парламента нашия закон и с малки изменения да се обединим около него, за да защитим хората от спекулата. Време е идеята за пределни цени на основни продукти да се обсъди сериозно!", пише на страницата си във Фейсбук Искрен Веселинов.