Това каза за Агенция „Фокус“ главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН.

Товарен влак дерайлира рано тази сутрин при влизане в гара Хитрино. Взривени са цистерни с пропан-бутан. Взривната вълна е предизвикала пожари на много места в населеното място, засегнати са сгради.

По-тежко пострадалите се транспортират до Варна. Военно-въздушните сили са в готовност да окажат съдействие за транспортиране с хеликоптер, ако се наложи, каза още главен комисар Николов.

Поне 20 сгради са разрушени. Смятаме, че няма опасност от нов взрив, въпреки това е разпоредена евакуация на близките до инцидента къщи. Тези, които не се подчинят на разпорежданията ни, ще бъдат принудително извеждани от застрашените зони, поясни той.

Към гара Хитрино пътува заместник-министър Красимир Ципов и гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. На място са още екипи на Министерство на транспорта, Министерство на здравеопазването, Български червен кръст и Национална следствена служба.

Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил свой екип, който ще се заеме с разследването на случая.

Движението около село Хитрино е ограничено.

Трагедията е голяма
, каза кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. По думите му ситуацията в населеното място е бедствена. Тепърва ще се установяват причините за инцидента и размерът на щетите.

Събудихме се от два много силни гърмежа. Има изгорели до основи 5-6 къщи. Все едно падна метеор или самолет, разказа пред Нова жителка на Хитрино.

„Стъклата на всички къщи са смъкнати", заявиха още свидетели.

На мястото на трагедията работят пожарни и спасителни екипи от Шумен, Търговище, Варна и Русе, както и екипи на Бърза помощ.

Над 25 пострадали от инцидента в Хитрино са постъпили досега в МБАЛ - Шумен, съобщи изп. директор д-р Атанас Атанасов. По думите му положението е тежко, в болницата продължават да пристигат линейки с ранени. Повечето болни са със съчетани травми, с изгаряния, с фрактури на крайници, рани по лицето и по откритите части на тялото, с много набити стъкла по меките тъкани.


Част от пострадалите са в шоково състояние, започната е реанимация.

"Дотук трима от хората с изгаряния са транспортирани към Клиниката по изгаряния във Варна, останалите са настанени в отделението за интензивно лечение в шуменската болница. В четири от операционните зали в момента текат операции. Мобилизирани са всички екипи - хирургични, травматологични и реанимационни. Цялата болница е в пълния си капацитет мобилизирана", каза д-р Атанасов.

„Има тежко пострадали, за които не може да се каже каква е прогнозата, с тежки съчетани травми, в шоково състояние, с голям процент изгаряния", заяви д-р Атанасов. Той уточни, че пострадалите са на всякаква възраст.

„Нямам конкретна информация от официални източници за загинали, но с оглед на броя на постъпващите пострадали, очевидно става дума за много сериозен инцидент, с масово поразяване и не е изключено да има и загинали на място“, каза д-р Атанасов.