В 17.12 ч. два ускорени влака - единият по направление Варна-София, а другият от София за Бургас - се оказват един срещу друг на четвърти коловоз на жп гара Безмер.

Машинистите реагират светкавично и успяват да спрат композициите едва на 150 метра една от друга.

Директорът на БДЖ Християн Кръстев потвърди информация за инцидента, като обясни, че дежурният ръководител движение на гара Безмер не е подготвил маршрута за приемане на влаковете, съобщи "24 часа".

Кръстев допълни, че ще награди машинистите за бързата им реакция.

От Национална компания "Железопътна инфраструктура" обаче заявиха, че вината не е в ръководителя движение, а в стрелочничка, която имала стаж едва 3 месеца.

Гара Безмер е в ремонт и е “развързана” от системата за сигнализация и управление на движението на влаковете. Т.е управлението на движението е в ръчен режим.

Директорът на НКЖИ Милчо Ламбрев обясни, че след като единият влак бил пуснат на 4-и коловоз, стрелочничката не е завъртяла стрелката и насрещният влак е влязъл по същия коловоз. По думите на Ламбрев не е имало втори човек, който да следи работата на служителката, тъй като имало недостиг на хора.

През ноември 2008 г., след груба грешка на дежурния ръководител на движение на гара Владо Тричков, бързият влак София-Видин се оказа срещу пътническия, идващ от Мездра. Осъзнавайки грешката си, ръководителят движение изключва напрежението в контактната мрежа и влаковете спират на 150 метра един от друг. Тогава от НКЖИ обявиха, че предприемат спешни мерки за повишане квалификацията на служителите си.

Две години по-късно обаче - на 4 октомври 2010 г., международният влак от Белград за Турция с 90 пътници и служебен влак се сблъскаха челно на изхода от гара Драгоил в района на Драгоман. При удара бяха ранени 26 души.
Заради катастрофата бяха уволнени двама дежурни служители от гара Драгоман и дежурната ръководителка на движението на гара Драгоил.