Специалисти от факултета по медицински науки в Буенос Айрес, Аржентина и катедрата по психиатрия към университета в Торонто, Канада потвърдиха ползите от прилагането на мелатонин при пациенти, на които им предстои ваксинация срещу Covid-19 и новите мутации, които сега се разпространяват. В съвсем ново проучване изследователите анализират връзката между ваксинацията при Covid-19 и липсата на сън при определени групи пациенти с нарушения на съня. Проведените изследвания показват, че прилагането на мелатонин за две седмици преди и най-малко четири седмици след ваксинацията може да подобри ефикасността на ваксината срещу Covid-19.

Коронавирусът продължава да държи света в напрежение. Докато наличните в момента иРНК ваксини обещават над 90% ефективност срещу Covid-19, то някои нови изследвания показват, че ефективността на отделните ваксини може да бъде повлияна от определени фактори. Според тях, при хора с нарушения на съня се откриват значително по-малко количество антиген-специфични антитела в сравнение с клинично здрави пациенти без проблеми със съня. Като високо надежден, мелатонинът се използва от десетилетия, като ефективно средство, подпомагащо здравия сън. Учените вярват, че приемът на мелатонин засилва реакцията на имунната система и повишава способността на клетките да произвеждат антитела за борба с вируса. Нещо повече, приемът на мелатонин може да доведе до увеличаване продължителността на изградения имунитет, предизвикан от ваксината и да предотврати страничните ефекти от ваксинацията, поради своите антиоксидантни и имуномодулиращи свойства.

При хора с нарушения на съня е доказано, че мелатонинът подпомага настъпването на естествения сън и увеличава общото време за сън. Важно е да се знае, че за осигуряване на качествен сън без събуждания, е необходимо механизмът на действие на продукта да осигурява контролирано освобождаване на мелатонина.

В заключение, приемът на мелатонин две седмици преди ваксинация за Covid-19 може да подобри имунния отговор и ефикасността от ваксинирането.

За повече информация относно връзката на мелатонин и SARS-CoV-2, можете да посетите: https://www.melatonin-research.net/index.php/MR/article/view/133/746

 

 * съдържание на Smartbio