Брегови ракетен комплекс "Рубеж" унищожи с прецизна точност цел на 40 км. в морето по време на учение на Военноморските сили. За последно преди 18 години са се провеждали стрелби с такъв ракетен комплекс.

"Флотът се справи отлично, без никакви проблеми", каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на успешно проведените експериментални практически стрелби от Военноморските сили (ВМС) с ПБРК "Рубеж".

"За ВМС днес беше голямо предизвикателство - да проведат успешно тези стрелби, защото имаше много неизвестни. Хората, които последно преди 18 години са провеждали подобни стрелби, отдавна вече не са в строя", подчерта Каракачанов.

По думите му - на този етап нищо не налага съкращаване на средствата за модернизация на армията. "Благодарение на средствата, които отделя сегашното правителство, може да се провеждат повече учения, да се ремонтира съществуващата техника и да се закупува нова", посочи още той.

Министър-председателят Бойко Борисов даде висока оценка на проведените стрелби и заяви, че не се налага спиране на модернизационните проекти за Българската армия. "Въпреки страховитата криза в света, нищо от това, което сме планирали - повишаване на заплатите с 10 % и проектите на военните - не се налага да бъде спряно", каза той.

"Целият военноморски флот работи за изпълнението на тази задача: Флотилия бойни и спомагателни кораби, навигационно-информационната система, бреговата система за наблюдение. Да благодарим и на Гранична полиция. Това е огромен труд и изразявам своето задоволство, че всичко премина успешно", заяви и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след провеждането на експерименталната практическа ракетна стрелба.

Тя е част от поредицата летни учения за повишаване на подготовката на военнослужещите от Българската армия за изпълнение на конституционните задължения по опазване териториалната цялост на страната.

Стрелбите наблюдаваха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев, председателят на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание Константин Попов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, висши офицери от Българската армия.