Вицепремиерът Марияна Николова е открила нов шестседалков лифт "Мартинови бараки експрес" в Боровец. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Новото лифтово съоръжение ще подобри качеството на услугата за посетителите, каза Николова и отбеляза, че кандидатурата на София за домакин на Младежката зимна олимпиада - 2024 годин, която беше одобрена от Столичния общински съвет, ще се отрази и на Боровец.

"Имаме намерение част от дисциплините да бъдат тук, което ще е възможност за Боровец отново да се заяви на международната сцена", заяви оше тя.

И подчерта, че страната ни има все още неизползван потенциал в тази посока, но това трябва да става в унисон с концепцията за устойчиво развитие, при стриктно спазване на законодателството.

Вицепремиерът, кметът на община Самоков Владимир Георгиев, зам.-министърът на туризма Любен Кънчев и представители на "Бороспорт" са обсъдили подготовката на курорта за зимния сезон.

Новият лифт е с увеличен капацитет до 3000 души на час при досегашен капацитет 1560 души. Той заменя предишния четириседалков по съществуващата линия. Съоръжението е с иновативна технология и със значително увеличение на скоростта, което позволява изкачването от долната до горната станция да става само за три минути и половина.