Лифтовете до Черни връх вече ще работят и през лятото. От вчера софиянци могат да ползват откритите лифтове Лале 1 и 2. Така, за да се качите до Черни връх ще трябва да ходите само около 30-40 минути. Както и досега, ще работи и Симеоновският лифт, съобщи БНТ.

Лифтовете обаче ще работят само в събота, неделя и в празничните дни. И не трябва да се забравя  - последното слизане от горната станция на Симеоновкия лифт е в 17:30 ч.

Все повече хора посещават Витоша през лятото, а желаещите да покорят Черни връх през почините дни са хиляди. Затова собствениците на съоръженията решиха да подновят вече позабравевната традиция - Лале-то да работи и през лятото.

Досега туристите през лятото на Витоша можеха да използват Драгалевския лифт, по-известен като Бай Кръстьо, и да се качат в подножието на Голи връх. Сега с Лале 2 те ще могат да стигнат почти до Черни връх.

"Колегите от лифтовото стопанство положиха изключителни усилия, за да приспособят рампите на тези лифтове да са годни и за пешеходци, тъй като, знаете, тези лифтове през годината основно са използвани за ски туризъм", заяви Радослв Реев, ръководител техничеки съоръжения "Витоша ски".

Апелът към туристите е да съхраняват всички отпадъци в раницата си и да спазват правилата за безопасност на лифта. Той ще се движи на ниската скорост, което ще позволи и на по -възрастни хора и деца също да го използват. За тези, които искат да използват Симеоновския лифт и Лалето, ще има комбинирани билети, намаления ще има и за семейства.

"Вярваме, че ще разработим тези два лифта и хората ще оценят предимствата на отдиха в планината пред големия град и парковете", каза още Реев.