От фирмата собственик на лифтовете на Витоша - "Витоша Ски", опровергаха твърдението, че старите съоръжения в планината край София може да се подменят, както се случва в Боровец.

Боровец не се намира в национален парк, няма план за управление и земята не е публична държавна собственост, както е на Витоша, подчертаха от компанията.

"Според нормативната база е невъзможно. Всички експерти и държавни институции се обединиха около тезата, че няма правна рамка, която да позволява подмяната на тези съоръжения. "Витоша Ски" е готова моментално да инвестира в подмяната на тези съоръжения, в мига, в който държавата създаде такава рамка", заяви Рaдослав Пеев, началник сектор "Ски писти" във "Витоша Ски" АД, цитирано от Нова телевизия.

Преди няколко дни от Столична община настояха или всички лифтове да бъдат поправени и да работят през зимата, или съоръженията да се дадат на нея за управление. 

На Витоша в момента има над 22-километрова мрежа от лифтове и ски влекове. От четирите лифта в планината, чиито начални станции са близо до града - Драгалевски, Симеоновски, Романски и Княжевски, работят само първите два, и то само в събота и неделя. През ски сезона кабинковият лифт работи всеки ден. "Витоша ски" ги купи от Столичната община през 2007 г.

Местността "Офелиите" разполага с 300 метра ски влекове. Там на първи стъпки в снежните спортове се учат най-малките. Именно ски училищата са основният бизнес в планината. Всеки сезон на Витоша спортуват над 10 000 деца. А поддръжката на лифтовете е за сметка на фирмите. Цената й за един малък влек във Витоша може да стигне до 10 000 лева на сезон, защото въжетата се сменят всяка година.

От общо 18 ски съоръжения в планината, 14 са собственост на "Витоша Ски".

"На всички ни е ясно, че те са в окаяно състояние, че трябва да се обновят. Очевидно има някакви причини, които пречат на собственика да обнови съоръженията", коментира Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет.