66-годишната жена, която вчера беше хоспитализирана в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в изключително тежко състояние, с положителна проба за COVID-19, е починала днес в 15.42 часа, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция.

Жената е постъпила в „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ.

Екипът на „Пирогов“ продължава да се бори за живота на 74-годишния съпруг на починалата. Възрастно семейство от село Василовци, община Брусарци. Двамата пристигнали в София в началото на март при сина си, който пък работи с китайци на стоковия базар "Илиянци". Кметът на Василовци Огнян Йорданов каза пред bTV, че за последно видял съпрузите на 20 февруари, когато били на преглед при личния си лекар. 

"Две семейства във Василовци и техни съседи около 10-ина души, които са установени като контактни с тях вече са поставени под карантина. Трябва да отбележим,че те нямат никакви симптоми за разболяване. Право на кметовете е да решат дали са необходими по-сериозни мерки и поставянето на цялото село под карантина", заяви областният управител на Монтана Росен Белчев. Министерството на здравеопазването изказва дълбоки съболезнования на семейството и близките на починалата жена.

От редовния брифинг на Националния оперативен щаб малко по-късно стана ясно, че във ВМА лежи седми български пациент с коронавирус. Става дума за 62-годишна жена - лекар, която е била на конгрес в Испания. По думите на началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски състоянието ѝ е добро. Пациентката не е контактувала в България с пациенти, като последното й посещение на работното място е на 22 февруари. След тази дата тя е посетила два конгреса - в Англия и в Испания. Завърнала се е преди няколко дни в България с грипоподобни симптоми.

В същото време от Областния медицински съвет в Кюстендил съобщиха, че в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Дупница днес са хоспитализирани двама млади мъже със съмнение за коронавирус. Те са пристигнали по-рано от Италия. И при двата случая има наличие на грипоподобни симптоми, уточниха от съвета.

Единият пациент е от град Дупница, а другият - от Кочериново. Те са били транспортирани към общинската болница с линейка на ЦСМП. Взети са необходимите материали за изследване за COVID-19 и са изпратени в Националната референтна лаборатория в София, откъдето се очакват резултати. Всички изследвани проби досега от област Кюстендил са отрицателни, уточняват още от съвета.