Нови пет положителни проби за COVID -19 има в поставеното под блокада село Паничерево, община Гурково, област Стара Загора. Те са на майка, баща, 9-годишното им дете и още две жени. Семейството е настанено в Клиниката по инфекциозни болести, а другите две заразени жени остават на домашно лечение. Това съобщи за БТА директорът на Университетската болница в Стара Загора проф.д-р Йовчо Йовчев. Броят на заразените от селото вече е 13.

За два дни са направени 130 проби на жители на подбалканското село, които са били контактни с първите шестима заразени. Вземането на проби продължава и утре.

По думите на кмета на Паничерево Атанас Граматиков през следващите два дни се очакват няколко десетки селскостопански работници, които се завръщат от Англия. В селото живеят над 1300 души, но броят на регистрираните е 2002.

В с. Паничерево има добра организация, снабдяването с храна е организирано, продължава масовото взимане на проби - по около 80 на ден, каза в четвъртък, 16 април, главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев.

От 15 април Паничерево бе поставено под 14-дневна карантина, след като вирусоносител избяга от болницата в Стара Загора и се прибра в дома си в селото. Забранено е влизането и излизането от населеното място. Жителите на селото не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти, услуги на банки или при необходимост от медицинска помощ.