Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на пресконференция, на която бяха представени винетните стикери за 2017 година. По думите й цената се запазва, защото през януари се очаква да се премине към изцяло нова система.

От 20 декември всички ще могат да си закупят от новите винетни стикери.

„Все още всички могат да си закупят и винетни стикери, които ще са валидни до януари 2017 година“, увери Павлова.

Тя заяви, че новите винетни стикери ще имат нова визия и ново оцветяване с цел предотвратяване опити за фалшификация.

„Имат 3 вида защити, 3 вида холограми със специални ефекти на преливане и оцветяване. Откакто въведохме този нов подход мога да отчета, че както 2016 година нямаме нито един случай на заловена фалшива винетка“, каза министърът в оставка, цитирана от „Фокус".

КЗК се произнесе в наша полза, отхвърли жалбите и спирането на процедурата, обяви министърът е оставка Лиляна Павлова. По думите й ако няма последващо обжалване процедурата ще бъде възобновена следващата седмица. „Дава се възможност на кандидатите, които сега ще подадат своите оферти да го направят до 12 месеца“, коментира Павлова.

„2016 беше годината, в която направихме масови проверки и се оказа, че проблем с фалшиви стикери нямаме, но имаме проблем с т.нар. гастарбайтери“, каза тя. По думите й тези шофьори, закупили винетки не са ги залепили или са предавали един и същи месечен стикер от камион на камион.

По думите на Павлова в парламента ще се гледа нова такса - компенсаторна, с която искат да санкционират всички, които транзитно преминават по нашите пътища.

„Допълнителна глоба за нарушители“, каза министърът в оставка.

Павлова поясни, че тази такса ще е валидна 24 часа и в момента, в който бъде заплатена, превозното средство ще може да продължи пътя си.

„Регламентираме много по-строг ред – превозното средство да бъде спряно от движение докато не плати компенсаторната такса“, поясни тя.

По думите й по този начин ще се гарантира по-добрата събираемост на глобите и таксите от нарушителите. Павлова заяви, че 99% от транзитно преминаващите превозни средства през страната са неизрядни.

„Затова предлагаме тази компенсаторна такса, която не подлежи на обжалване. 2017 ще продължи проверките на екипите на „Пътна полиция“, АПИ и пътна администрация“, увери Павлова.

По думите й до момента през 2016 са продадени 6 411 252 броя винетки, като до края на годината се очаква да нараснат с още около 3 милиона.