Ваксини срещу Ковид и за животните - това поискаха наскоро английски и американски учени. Според тях предаването на вируса от животни на хора представлява значителен дългосрочен риск за самите хора заради това, че може да еволюира и да се върне при хората в по-опасен вариант. 

Както знаем преди месеци в Дания с коронавирус се заразиха норки, отглеждани във ферми за кожи, което наложи избиването на милиони животни. Русия пък вече обяви, че разработва коронавирусна ваксина и за животни. 

Как стоят нещата у нас? 

Има данни, че новият щам на вируса действително се пренася от норки към хора, заради което от фондация "Четири лапи" в България се включват в глобалната петиция на FUR FREE ALLIANCE за спиране на индустрията с ценни кожи в световен мащаб. 

Що се касае до селскостопанските животни, според д-р Славея Иванова, която е ветеринарен лекар в клиниката на "Четири лапи" в Банкя, рискът за тях е значително по-малък. Има регистрирани случаи обаче на заразени горили, кучета, котки, норки и порови видове, като при всички тях преносителят е човек, обяснява специалистът. 

Ветеринарният лекар д-р Славея Иванова от "Четири лапи" беше потърсена във връзка с проведена анкета в подкаст новините на Dir.bg, в която 24% отговориха с "Да" на въпроса "Страхувате ли, че домашният ви любимец може да ви зарази с COVID-19?" Чуйте какво каза експертът в подкаста "С какво ще запомним този ден?". С нея разговаря Елза Тодорова:

Преди новия щам да бъде налице, притесненията на ветеринарите са били в посока на това, че хората могат да заразят животните, а не обратното. 

"Животните също боледуват от коронавирус, който е от същото семейство, както и COVID-19, но все пак е различен - протича с други признаци и не е опасен за хората. Много е характерно, че при всички видове вирусът се закрепя към определени рецептори на клетките на респираторния тракт на гостоприемника. Различията във формата на рецепторите между видовете животни определя по какъв начин и колко тежко вирусът може да ги засегне. Както знаем, горилите и някои видове маймуни са много сходни и близки с хората, затова и те са по-възприемчиви", обяснява д-р Иванова.

"Мое проучване показва, че има случаи на положителни лъвове, тигри, порови и горили. Важно е да се отбележи, че тези, които се грижат за животните, могат да предадат вируса на четириногите, които да го предават помежду си. Такива са и случите във фермите за норки в Дания и Швеция. Ако въпросните животни имат контакт с кучета и котки, могат да го предадат и на тях", обясни ветеринарният лекар. 

Трябва ли да се притесняваме за домашните си любимци?

Снимка: iStock by Getty Images

Експертът от "Четири лапи" съветва хората със съмнение или с доказан случай на коронавирус да избягват контакт с животни - включително домашни любимци и диви животни като споменатите по-горе. Собствениците на домашни любимци трябва да се отнасят с тях така, както биха го направили за човек, ако установят, че са болни, тоест да се изолират и от животните.

"Те може да имат леки симптоми или изобщо да нямат, но въпреки всичко ние трябва да ги предпазим", допълва д-р Славея Иванова. Макар да са малък брой доказаните случаи на COVID при кучета и котки, те се смятат за възприемчиви. Най-често в описаните случаи те са се заразили вследствие на близък контакт с инфектирани хора, например, ако спят заедно или при физически контакт", обясни още ветеринарят.

Регистрираните случаи на заразени домашни любимци са от февруари миналата година в Китай - куче от породата Померан е било заразено от стопанина си. През март пък има случай на инфектирана немска овчарка, разказва д-р Пламен Кьосев от Ветеринарни клиники "Син кръст". По думите му обаче котките са по-предразположени от кучетата към заразяване с COVID-19. 

"Доказано е, че кучетата са доста по-резистентни на тази инфекция. Могат да я пренасят в една малка част от случаите, но излъчителството е слабо. По-скоро котките са животните, които боледуват със симптоми. Те могат да излъчват, но досега няма доказан случай на заразяване с коронавирус от домашен любимец", допълва той.

Ветеринарят препоръчва, ако котката проявява клинични признаци, да бъде отведена на лекар. Сред симптомите са суха кашлица, кихане, секреция от носа и повръщане. Кучетата пък боледуват безсимптомно, по-рядко се заразяват и обикновено инфекцията при тях протича безпроблемно.