От началото на годината в КЗП са подадени над 90 жалби на потребители срещу ЕРП-та, които са препратени за разглеждане към ДКЕВР, съобщи пред журналисти Веселин Златев. 74 са жалбите срещу електроразпределителното дружество ЧЕЗ, шест са сигналите срещу ЕВН и 11 срещу „Енерго Про”.
От работата на електроразпределителните дружества през 2011 година в КЗП са поучени 387 жалби, през 2012 - 308 жалби.

Самият Златев получил висока сметка за ток за жилището му в Шумен - 500 лева и затова е подал жалба от местното ЕРП, предаде БТА. Обикновено сметката ми е два пъти по-малка, уточни той. (Веселин Златев е бивш кмет на Шумен - б.р.)

Председателят на КЗП обясни, че комисията от своя страна е изпратила писма до държавния регулатор, с който го е уведомява, че ЕРП-та в страната продължават да използват нищожни клаузи, но отговор до този момент не е бил получаван.
В тези договори има клаузи, които противоречат на закона, каза Златев. Има съдебно решение за неправомерно въздействие върху средствата за търговско измерване, допълни той, цитиран от БТА.
Според тези Общи условия, клиентите могат да обжалват фактурите в едномесечен срок, но в закона е записано, че това обжалване може да се прави в петгодишен срок.
Неправомерна клауза е и "прословутият" 180-дневен срок за изчисляването на количеството изразходвана електроенергия за периода от датата на монтажа на самия електромер до датата на констатирането на грешката при измерването, посочи председателят на КЗП, цитиран и от "Фокус".

Комисията не може да прави проверки на място, да контролира цената и да заставя фирмите да променят неправомерните клаузи в Общите условия. Няма механизъм, който да принуждава електроразпределителните
дружества да изпълняват решенията и препоръките на Комисията за защита на потребителите, каза още Златев. 

ДКЕВР вече обяви, че започва обществено обсъждане с потребителските организации и електроразпределителните дружества за промяна в общите условия на трите ЕРП-ата. На първото заседание днес от трите ЕРП-та заявиха, че ще представят писмени препоръки за ценообразуването на ел.енергията, повечето от тях отправиха критики, затова че не се предлагат промени в методиката за образуване на цените.