Социалният министър Бисер Петков съобщи пред журналисти в МС, че днес правителството е приело Постановление за одобряване на допълнителен трансфер в размер на 52 894 700 лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година за изплащане на еднократни допълнителни суми към пенсиите за април - т.нар. великденски добавки. Критерият за определяне на пенсионерите, които ще имат право да получат тези добавки, е линията на бедност.

Това означава, че всички пенсионери, на които за април сборът от пенсиите им заедно с добавките е до 348 лева включително, ще получат добавка от 40 лева. По разчети на НОИ това са 1 322 300 пенсионери, които заедно с пенсиите за април, ще получат и тази добавка.

Бисер Петков изтъкна, че днешното решение на кабинета дава възможност на НОИ технологично да подготви и да изплати добавките с пенсиите за април, чието заплащане започва в началото на следващия месец.

С това свое решение МС само в рамките на три-четири месеца осигури над 100 млн.лева за допълнителна подкрепа под формата коледни, а сега и великденски добавки на пенсионерите, които получават по-ниски пенсии, отбеляза социалният министър.

Междувременно се разбра, че се обсъждат два варианта, за да няма засегнати от промените в пенсионната формула.

Социалният министър Бисер Петков каза, че има постигнато съгласие за даване на възможност на пенсионерите да изберат дали периодът 1997 - 1999 г. - респективно доходът от този период, да бъде включен при изчисляване на индивидуалния коефициент и изтъкна, че е бил обсъждан и вариант да има такава възможност и за целия период, включително и този, който е преди 1997 г. (трите години по избор).

Правим още малко разчети със съдействието на НОИ и в най-кратко време ще бъдем готови със законодателна инициатива, която ще бъде обсъдена с парламентарните групи в НС с цел нейната подкрепа и бързо приемане, допълни министърът.

Припомняме, че преди дни се породи голямо напрежение сред пенсионерите, след като социалният министър Бисер Петков обясни, че управителят на НОИ е представил изчисления на ефекта от новата формула за изчисление на пенсиите.

По думите му данните показват, че около 60% от бъдещите пенсионери ще имат положителна промяна, за 11% няма да има, а за близо 30% пенсиите ще бъдат намалени.

След това премиерът Борисов инициира среща в Министерски съвет във връзка с новата формула за изчисление на пенсиите, след която стана ясно, че няма да се допусне ощетяване на пенсионерите.