Това показва проучване на „Активни потребители”, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т. е. от това, което самите производители са декларирали.

 В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и "Женския" пазар в София през месец март 2018 г.

От 16 марки козунаци, при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите.

Резултатите също така показват, че в 11 от 16 марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител.

Пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на „модерни“, индустриално произведени суровини.

Нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите (които ги имат) на всички закупени  индустриални продукти.

Във всяка търговска марка се съдържат около 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други.

Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт.
Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина, казват от „Активни потребители“.

В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители, допълват от асоциацията.

Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала, заявяват от „Активни потребители“. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от традиционната рецепта.