В Русенско вече са загробени над 32 хиляди прасета от свинекомплексите в Николово и Бръшлен. Евтаназията на животните в свинефермата в Голямо Враново обаче се бави. 

Управата на свинекомплекса в Голямо Враново настоява да се вземат нови проби от прасетата, които се отглеждат в други халета на фермата и ако се окажат отрицателни, животните да бъдат запазени. От Агенцията по безопасност на храните обаче са безкомпромисни. На евтаназия подлежат всички животни. Те ще бъдат загробени в нива, чиято площ е 100 декара и се намира на три километра от Голямо Враново. Очаква се евтаназията на незаразените животни да започне утре или най-късно в сряда. А управителят Миленка Димитрова заяви, че след фалита на фермата, ще се откаже да се занимава със свиневъдството, предаде БНТ.

В индустриалната ферма в Голямо Враново са евтаназирани само животните с положителни проби за африканска чума.

"В този обор, в който открихме 2 прасета и всички контактни около тях, ние унищожихме - 16, и сме готови цялото хале и всички съседни халета да унищожим", каза д-р Миленка Димитрова.

Преди 45 години класическа чума по свинете е имало във фермата в село Юделник и затова д-р Димитрова настоява незаразените животни да не се евтаназират, а да се наблюдават, и така да се проследи пътят на вируса.

"Аз искам да бъдат изследвани другите животни. Никак не е грешно да се види как ще протече в един свинекомплекс това, да се види как е влязъл, откъде", категорична е д-р Миленка Димитрова.

В свинекомплекса в Голямо Враново работят 180 души.

"Ако нямаме животни от свиневъдството, ще се съкратят всички хора, ще се съкратят хора и от фуражния цех", казва още д-р Миленка Димитрова.

Според нея заразата е тръгнала първо от дивите прасета. Затова русенските ловци настояват да се отмени забраната да се ловува с кучета в крайдунавската зона. С тяхна помощ успешният отстрел на диви свине е над 90%.

"Трябва да знаете, че ловците са хората, които могат да свършат работа и да помогнат на държавата в случая. Те са страхотна армия - 130-хилядна армия", коментира ловецът Десислав Маринов.

В четвъртата голяма ферма в Русенско - тази в село в Юделник, резултатите от последната проба се очакват утре.

А в Добрич, където беше обявено превантивно бедствено положение заради африканската чума, областният управител задължи всички стопани, които отглеждат прасета в дворовете си, да ги заколят до 5 август.

След гратисния период за доброволно умъртвяване на животните - 5 август, инспектори, полиция и жандармерия ще обикалят всяка къща в населените места в близост до свинекомплекса край село Козлодуйци.

"Вече трябва да се действа все едно е военно положението, като рискът тук е много голям, затова, че Добричка област граничи с Румъния", казва д-р Румен Караманов, управител на свинекомплекса.

Той изпълни обещанието си от преди дни и обезщети стопаните с по 250 лева за заклано прасе. 55 домашни животни са отглеждани в селото.

"И за да не останат 160 човека без работа, всички се съгласиха, направихме график, и днес, понеделник, последните 3 прасета се заклаха. Повече в Козлодуйци прасета няма", каза кметът на Козлодуйци Румянка Колева.

Илия Маринов отглеждал 3 прасета в личното си стопанство.

"Не бяха регистрирани, но поради създадената обстановка с проблеми с чумата, трябваше днес да ги заколя, като ги прибираме в момента", разказва той.

Обезщетението, което изплаща собственикът на свинекомплекса обаче се отнася само за околните села. Село Победа се намира на 33 км от свинекомплекса и стопаните няма да бъдат компенсирани. Тези, които не изпълнят предписанията за доброволно евтанизиране на прасетата, ще бъдат глобени, казаха от Агенцията по храните.

От 100 до 1 000 лева е глобата за стопаните, които не заколят доброволно прасетата си.