До десет дни трябва да бъде изградена 133-километровата ограда по сухопътната граница с Румъния, за да се възпрепятства навлизането на диви прасета, съобщи  министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти в Добрич.

Построяването на ограда е една от предприетите мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете.

Трасето за оградата вече е разчистено.

По думите на министъра между 200 000-300 000 лева ще струва изграждането на четириредовото съоръжение от бодлива тел.

Порожанов уточни, че регионалните дирекции по горите ще възложат покупката на бодливата тел, за която ще бъдат дадени по 15 стотинки за метър.

В Добричка област изграждането на оградата ще започне от ГКПП-Кардам заради това, че в пограничната община Генерал Тошево има два големи свинекомплекса.

Целта на мерките е да бъде постигната максимална превенция срещу африканската чума, каза Румен Порожанов. Той коментира, че при посещението си на граничния пункт се е уверил в осигуряването на дезинфекция за преминаващите превозни средства.

При посещението си в Силистра министърът каза, че "отделно ще бъде заплатен трудът на фирмите, наети да разчистят граничната бразда, до набият коловете и опънат телените заграждания".

Колко общо ще струва спешната акция, засега не се знае, но при всички случаи оградата ще е много по-евтина от икономическите загуби, които могат да претърпят едрите и дребните собственици на прасета, заяви Порожанов.

Очаква се до края на седмицата да стане ясен и начинът за отстрел на дивите прасета.

Министърът опроверга слуховете, че Силистренско може да се повтори трагедията в Ямболско с евтаназирането на козите и овцете.

Ако заразата влезе в дворовете на хората, свинете просто ще умрат, заяви той.

В България се отглеждат 450 000 свине, от които 390 000 са в големите индустриални ферми с добра биосигурност, припомни министърът. Според него потенциалните заразители могат да бъдат домашните дворове или вирусът на африканската чума по-скоро може да бъде пренесен механично чрез хора.

Земеделският министър участва в създаването на областен координационен щаб в Добрич за недопускане и ограничаване на заболяването африканска чума по свинете.