Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия ще приема курсанти догодина. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента.

Днес Народното събрание прие решение за промяна на статута на авиационния факултет в Долна Митрополия в университет.

Единодушно с 87 гласа парламентът гласува решение за откриване на висше училище с наименование "Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. Предложението е на Министерския съвет.

Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" е държавно висше военно училище, което се създава на базата на факултет "Авиационен" от структурата на Националния военен университет "Васил Левски".

В него ще се обучават студенти за придобиване на висше образование и за повишаване на квалификацията. Висшето училище ще развива научноизследователска и иновационна дейност, както ще се занимава и с приложни изследвания.

Пилотите ще получават сертификат и за гражданската авиация, който ще важи също пред чужди потребители, одобриха депутатите. Ще се създадат условия за финансиране на обучението от национални и от чужди потребители.

Създаването на Висшето военновъздушно училище е в съответствие с националните и съюзни изисквания и с него ще се изпълни заложеното в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили 2020, пише в мотивите си вносителят.

Идеята е от 1 януари да бъде възстановено Военновъздушното училище, каза Каракачанов. Той обясни, че средствата за възстановяването му ще дойдат от бюджета на Министерството на отбраната. "Бяхме отделили 28 милиона лева за военните училища, двата факултета, включително този в Долна Митрополия, и за Военната академия. Над 4 млн. лева са парите, отделени за Долна Митрополия, за начало това е достатъчно за възстановяване на част от сградния фонд", посочи министърът на отбраната.

Каракачанов отбеляза, че 17 години след Ньойския договор България, на която е наложена забрана да има военновъздушни сили, си възстановява военното училище. "Без да сме победена страна през 2002 г. сами го закриваме, 17 години по-късно го откриваме", коментира той. Каракачанов посочи, че възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия ще даде възможност не само за обучение на военни пилоти, но и на цивилни за нуждите на гражданската авиация. Ще дадем възможност и на чужди граждани да учат, което ще носи приходи, коментира министърът и даде пример, че приходите на военноморското училище са 3 млн. лева на година.

В отговор на въпрос министърът обясни, че нальотът на пилотите ще се увеличи, когато има повече техника. По думите му желаещи да станат пилоти има много, включително се опитват и с ходатайства. Аз не съм се намесвал и ще ви кажа защо - защото, за да станеш пилот, е сложна работа, много от хората, които кандидатстват, не изкарват добри оценки, а там се иска много математика и много добра подготовка, коментира Каракачанов.

Предвижда се в приходната част на бюджета на висшето училище да постъпват трансфери от държавата, финансова помощ от общините, както и дарения, спонсорство и собствени приходи.

Това е стратегическо решение, защото в авиацията са високите технологии, в това е бъдещето, в това е принадената стойност, подчерта председателят на комисията по отбрана Константин Попов.

Смело решение, защото има доста подводни камъни, да се възстанови училището е голяма грижа за правителството и за министъра на отбраната, отбеляза Валентин Радев /ГЕРБ/.