Идеята му е провокирана от жалба до Комисията за защита от дискриминацията, подадена от “Асоциацията за европейска интеграция и права на човека” и две потърпевши българки - 44-годишната Татяна Тотева и 45-годишната Елена Николова, пише в. "Труд".

Според действащата в момента Наредба 28, заради навършени 43 г. двете жени, (както и всички останали след тази възраст) нямат право да станат майки с помощта на ин витро. А след 45 г. непозволени за тях са и инсеминациите (когато сперматозоидите се инжектират дълбоко в матката - б.р.).
В момента забраната за двата вида процедури важи както ако кандидатките искат да ги платят със собствени средства, така и ако финансирането е по линия на държавния Фонд за асистирана репродукция.

След като се запознала с аргументите и на жалбоподателите, и на Министерството на здравеопазването (МЗ), на 7 октомври комисията решила: ограничението “представлява пряка дискриминация по признак “възраст”. Освен това ведомството не е привело “убедителни доказателства, че с въведената норма правото на равно третиране не се нарушава”, пише още в решението на комисията. Тя нарежда в едномесечен срок МЗ да отмени дискриминационните си текстове.

Ведомството, което тогава се ръководи още от проф. Анна-Мария Борисова, започва да обжалва във ВАС. В момента се чака насрочване на заседание по делото.

Според Татяна Тотева с така заложената дискриминация много българки са принудени да търсят решение в чужбина, където подобни бариери не съществуват.
В западноевропейските страни се приема, че репродуктивната възраст на жената е до 49 г., защото менопаузата започва на 48-53 г. А повечето ин витро клиники в САЩ пък позволяват на пациентките си да ползват донорски яйцеклетки до 50-годишна възраст. У нас лимит за тази процедури към момента няма, предстои да се определи.

Според специалистите възрастта не е достатъчен критерий, който да посочи дали една жена ще забременее или не.

На 30 октомври на кръгла маса, посветена на промяната на Наредба 28, лекари обясниха, че пределната възраст за оплождане ин витро не трябва да е 43 г. и поискаха да бъде увеличена.

За пределната възраст при ин витрото се заговори след случая с 62-годишната жена от Русе, която роди с донорска яйцеклетка.