Властите решиха да намалят капацитета на нощните заведения наполовина, като още една мярка срещу рязкото увеличение на заразените с короновируса. От 00,00 часа тази нощ посещенията в дискотеки и барове за развлечение на открито и закрито ще се допускат при заетост на местата на не повече от 1 човек на 2 кв. м, за да се осигури достатъчно разстояние. Досегашната заповед разрешава 1 човек на 1 кв. метър.

Това обяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с представители на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията.

"Посещението на барове, дискотеки, нощни заведения, пиано барове и други подобни места за развлечения на закрито и открито се допуска при заетост на местата на не повече от 2 квадратни метра от общата търговска площ. По този начин считаме, че ще постигнем достатъчно разстояние между посетителите, за да прекъснем епидемиологичния път на предаване на коронавируса", обяви министърът, като подчерта, че до това решение се е стигнало след дълъг и конструктивен разговор.

Той увери, че контролът на заведенията ще бъде засилен, увери министър Ангелов.

"Там, където не се спазват мерките, ще бъдат налагани санкции. Няма да има компромис, тъй като залогът е животът на всички", категоричен бе Ангелов.

Снимка: БТА

"Не искаме да затваряме държавата. Искаме мерките, които въвеждаме, да се спазват от всички", апелира той.

"Най-важното за бранша е да се запази здравето и живота на гражданите. Не бива да се допуска и ситуацията от март. Браншът няма да издържи още една подобна мярка", заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов, който отхвърли възможността за затваряне на заведенията.

Ричард Алибегов (с дългата коса)

Снимка: БТА

След срещата обаче беше заявено, че ако се налага, следващата седмица ще бъдат предложени и други мерки.

Тази сутрин, по време на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб за разпространението на COVID-19, министърът съобщи за срещата и я мотивира с думите: "Единствената възможност да намалим натиска върху здравната система е да спазваме мерките и да търсим решения как да намалим хората, които да се заразят с вируса".

Вижте целия брифинг:

Междувременно здравният министър подписа и заповед за намаляването на срока на карантина, което беше обявено преди два дни. Тя вече няма да е 14 дни. Всички близки контактни лица на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния им контакт със заразеното лице, се казва в документа. Пълния текст на заповедта можете да прочетете тук.