Българите от Босилеград организират днес втори екопротест заради замърсяването на река Драговищица от флотациите на рудници в близост. Реката се влива в Струма и опасенията са, че екокатастрофата може да мине през границата и да стигне чак до Кюстендилска област.

"Вече 2-3 г. от началото на действието на флотацията, реката получава бяло-сив цвят, домашните животни отбягват водата, това е знак, че реката е замърсена", разказа пред камерата на bTV един от организаторите на протеста - Ботьо Христов от "Еко-био правда".

Друг от активистите посочи, че балканската пъстърва, характерна за Драговищица, е намаляла значително, а в района на мината във водата няма живи същества.

В същото време сръбските институции твърдят, че проблеми няма, като все пак заради недоволството ще бъде организирана трансгранична кръгла маса по темата. Организаторите на протеста призоваха в Босилеград да ходят не само медиите, но и българските институции.

Ресорният министър Нено Димов подчерта, че към момента замърсяване на българска територия не е констатирано, но това "не значи, че няма някой ден да дойде до нас".

Затова и тече комуникация със сръбските власти, а и с помощта на евродепутата Ангел Джамбазки темата ще се постави и на предстоящите разговори между Белград и ЕС. Според Димов проблемът може да се реши с изграждането на пречиствателни съоръжения.