Може би съм не съвсем обективен, но конкретно за тези действия и за оценката и планирането на работата преди, по време и на протестите не бих казал, че са протести - те бяха обявени като въстания. Това каза вътрешният министър Христо Терзийски по време на изслушване във Вътрешната комисия на НС. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов също присъства и коментира националните протести. Пред депутатите двамата изразиха мнение, че полицията се е справила на ниво по време на протестите.

"Моята оценка е, че колегите се справиха перфектно. Искам да ви кажа, че от тези, които се изказват, малко са такива, които са участвали в такива безредици или са ръководили. Лесно е да се гледа отстрани. В МВР се получава много информация, но тя никога не е конкретна. Ако знаехме какво се подготвя, нямаше да допуснем да пострада полицай. Тук нямаше никаква спонтанност, тук имаше уговорка", обясни Иванов.

Според него полицията си е свършила добре работата, а мерките, които са взети, са били навременни и са си свършили работата.

"Когато протестиращите не достигнат целта си, насочват агресията си срещу полицията", добави той.

Министър Терзийски обясни още, че с Ивайло Иванов са посетили пострадалите след протеста на 2-ри срещу 3-ти септември полицаи.

"Пострадали тогава са над 100 полицаи, 36 от тях са приети в спешна помощ. Посетихме четирима от тях. Сред тях бе колега, който при взрив на една от бомбичките губи временно зрението си и с двете си очи. Лекарите дадоха уверение, че той ще се възстанови. При друг колега бомбичката беше гръмнала между щита и ръката му. С главния секретар разговаряхме с тях и видяхме дух в тези колеги, а и в останалите пострадали", обясни Терзийски и подчерта, че много служители са се върнали на протеста, след като са били прегледани.

Подобни ситуации е имало и при последния общонационален протест.

Вътрешният министър изрази надежда, че, след като даде тази информация, хората ще разберат, че "полицаите също са хора, които искат да се приберат при семействата си".

Главният секретар на МВР уточни, че шествието към "Орлов мост" и към старата сграда на Народното събрание е било нерегламентирано и несъгласувано със СДВР и Столична община. Според него тези действия са били с цел конфликт и провокация.

"Те твърдяха, че са искали да се поклонят пред храм-паметника, който след 22 часа не работи. Там беше струпана цялата наша техника. Търсеше се конфликт. Ние имахме информация още при второто "Велико народно въстание", че ще има опит за нахлуване в сградата на Народното събрание. Всички мислеха, че се говори за новата сграда, а всъщност е ставало въпрос за старата. Успяхме да предотвратим това", обясни главният секретар Ивайло Иванов.

Той подчерта, че е открита и пиротехника, която най-вероятно е подготвена за използване.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски коментира и предложените промени в Закона за движение по пътищата.

"Преди 10 дни сме внесли промени в Закона за движение по пътищата за по-бързото санкциониране на нарушителите на пътя, по-бързото събиране на глобите, за да има по-добра дисциплина на пътя", каза Терзийски.

Той отчете, че събираемостта на глобите се подобрява. Събраните суми от глоби е нараснала с 25 милиона, като достига рекордните 80 милиона лева от началото на годината. Това се дължи на доброто взаимодействие между службите и по-добрия технически контрол. Освен това корупционният натиск на пътя е спаднал с 60%", каза още той.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов добави, че колегите са се справили много добре, въпреки ситуацията.

"Имаше много упреци срещу нас. Ние пазим институциите. На 2 септември това беше основната ни задача. Ние си свършихме нашата работа. Вие успяхте да стигнете до работните си места и след това да си тръгнете", заяви главният секретар на МВР.

Той обясни, че КПП-та са били изградени, за да не се допусне насилие и нараняване на граждани. Ивайло Иванов увери, че и занапред продължават да изпълняват своите задължения.

"Продължават разследванията. Образувани са досъдебни производства, които са в досъдебна фаза", добави главният секретар на МВР.

"Към момента са образувани 35 досъдебни производства срещу 37 лица, има и две срещу неизвестни лица. Те са свързани с пиротехническите средства, открити в една палатка на протеста", уточни Терзийски.